Bugetarea participativă împuternicește comunitățile și asigură că fondurile publice sunt cheltuite în mod eficient și transparent. În cadrul proiectului Bugetare participativă în județul Vrancea am organizat un focus grup cu 10 de participanţi dintre membrii rețelei tematice, pentru a formula un punct de vedere privind documentul de politică publică si o solicitare oficială de adoptare a mecanismului de bugetare participativă de către Consiliul Județean Vrancea. Am înaintat către Consiliul Județean Vrancea o solicitare formulată de comitetul de coordonare si am solicitat un răspuns oficial cu privire la documentul de politică publică și procesul de bugetare participativă. Este important ca autoritățile locale, respectiv Consiliul Județean Vrancea, să clarifice câteva aspecte legate de implementarea mecanismului de bugetare participativă, astfel încât acesta să fie eficient și transparent.
Documentul de politică publică este un pas important în direcția consolidării democrației participative în județul Vrancea. Prin implementarea mecanismului de bugetare participativă, cetățenii vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește modul în care sunt cheltuiți banii publici. În general, documentul de politică publică privind bugetarea participativă este un document bine realizat, care poate contribui la îmbunătățirea calității vieții în județul Vrancea.
Motivele pentru care solicităm adoptarea documentului de politică publică privind bugetarea participativă și a mecanismului de bugetare participativă sunt:
- Documentul de politică publică privind bugetarea participativă este un document bine realizat, care oferă o prezentare clară a mecanismului de bugetare participativă;
- Bugetarea participativă este un mecanism democratic prin care cetățenii pot participa la procesul de luare a deciziilor cu privire la utilizarea banilor publici;
- Bugetarea participativă contribuie la o mai mare transparență și responsabilitate în administrația publică locală;
- Bugetarea participativă conduce la o mai bună înțelegere a nevoilor comunității și la finanțarea unor proiecte care sunt importante pentru cetățeni.
Beneficii așteptate de la implementarea mecanismului de bugetare participativă:
- Îmbunătățirea calității vieții în județul Vrancea;
- Creșterea transparenței și responsabilității în administrația publică locală;
- Îmbunătățirea înțelegerii nevoilor comunității;
- Finanțarea unor proiecte care sunt importante pentru cetățeni. Facem precizarea de a nu se confunda legea 350/2005 şi a prevederilor Hotărârii Consiliului Județean Vrancea nr. 50 din 17 martie 2022 cu procesul de bugetare participativă.
În plus față de cele menționate mai sus, vă solicităm să luați în considerare următoarele aspecte în procesul de adoptare a documentului de politică publică privind bugetarea participativă și a mecanismului de bugetare participativă:
- Promovarea mecanismului de bugetare participativă la nivelul județului Vrancea, prin posibilitatea accesării platformeihttps://bugetareparticipativavrancea.ro/pe pagina oficială a Consiliului Județean Vrancea, astfel încât, cât mai mulți cetățeni să fie informați despre acest mecanism și să aibă posibilitatea de a participa, ulterior, la procesul de elaborare a bugetului local;
- Aprobarea participării comitetului de coordonare la ședința CJ, pentru pentru discuta aspecte legate de documentul de politică publică și perspectivele bugetării participative;
- Oferirea de resurse și sprijin necesare pentru implementarea mecanismului de bugetare participativă, astfel încât acest mecanism să fie eficient și să atingă obiectivele sale, conform protocolului de parteneriat semnat între organizația REDI și Consiliul Județean Vrancea.
Reamintesc că, urmărind obiectivul de a încuraja cetățenii, organizațiile non-guvernamentale active la nivelul județului Vrancea, care cunosc și se implică în problematica dezvoltării județului, sindicatele, diferite niveluri ale instituțiilor publice locale, inclusiv tinerii romi, să fie mai activi și mai participativi la viață comunității, Consiliul Județean Vrancea a încheiat cu Asociaţia ROMA ENTREPRENEURSHIP DEVELOPMENT un Parteneriat pentru dezvoltare locală, în vederea implementării în județul Vrancea a proiectului „Bugetarea participativă în județul Vrancea -premisa pentru promovarea dezvoltării la nivel locală”. (Diana Bratosin, coordonator rețea tematică, responsabil activitate de sustenabilitate și plan de advocacy)