Soluții pentru energie ieftină. „Înființați cooperative energetică”, îndeamnă fondatorul celei mai vechi astfel de cooperative din Europa, Dirk Vansintjan.
De câteva luni, o echipa de jurnaliști, formată din Marius Daea în România și Edyta Iwaniuk în Polonia, urmăresc progresele din ambele țări în domeniul energiei cetățenești. Nici în Polonia, nici în România nu am găsit cooperative energetice cetățenești care să funcționeze cu succes.
În România, există o cooperativă energetică care furnizează energie electrică, dar nu o produce. În Polonia, sunt înregistrate 21 de cooperative energetice (la 13 decembrie 2023), dintre care două produc și consumă energie electrică. Dar sunt proiecte ale autorităților locale. În România nu există soluții legale pentru comunitățile de energie/ cooperative, în timp ce în Polonia există, dar exclud locuitorii orașului.
EcoPower – așa se numește cooperativa energetică creată de Dirk Vansintjan. Acum 32 de ani, împreună cu prietenii săi și în timpul unei discuții la o bere, a hotărât să folosească doar energie verde și să aibă curent electric ieftin. În 1991, EcoPower a fost fondată de un colectiv format din șase persoane. Astăzi, sunt 70.000 de oameni. Produc 7% din întreaga energie din Belgia, cu ajutorul a 24 de turbine eoliene, 3 hidrocentrale și 300 de parcuri fotovoltaice. EcoPower este atât producător, cât și furnizor de energie.
Dirk Vansintjan a devenit guru al cooperativei energetice în Europa. Este un filolog modest și sincer, îmbrăcat într-un tricou și cu o barbă considerabilă. La începutul anilor ’90, a cumpărat împreună cu prietenii săi o veche moară de vânt, care furniza energie pentru întregul sat. Clădirea necesita renovare, implica costuri mari și o autodisciplină aproape supraomenească.
În ultimii ani, România a diversificat mixul său energetic și a investit în surse de energie regenerabilă, cum ar fi hidroenergia, energia eoliană și cea solară. România a făcut progrese semnificative în dezvoltarea capacităților de energie verde, inclusiv prin implementarea de proiecte de parcuri eoliene și solare. În România, în total sunt 41 de parcuri fotovoltaice, din care doar 8 funcționale și produc energie solară, 1 în construcție, 26 în stadiu de proiect, anunțate 2, în conservare 1, alte trei parcuri deja închise.
Articolul complet poate fi citit pe PRESShub.