Săptămâna trecută, mai mulți degustători cunoscuți din România au participat la prima ediție a Concursului de Spumante Românești. Degustătorii s-au împărțit în două echipe – masculin și feminin – și au avut la dispoziție 37 de probe de vinuri spumante, produse în România. Județul Vrancea a fost reprezentat de spumantele produse de Crama Panciu, vinuri apreciate de degustători. După analiza tuturor probelor, specialiștii au întocmit mai multe clasamente, pe categorii:
Brut natur: 1. Crama Hermeziu, Thrubillo, Chardonnay; 2. Petro Vaselo, Kotys, PN; 3. Silvania, Premium Lux, FR 50%, Ch 25%, R italian 25%. Extrabrut: 1. Jidvei, FR 33%+Ch 33%+PN 33%, extrabrut. Brut: 1. Recaș, Muse stars, Chardonnay; 2. Panciu, Cuvée Prestige, PN, Ch, FR; Cotnari, Colocviu la Praga, TR; 3. Panciu, Blanc de Blancs, Chardonnay. Extrasec: 1. Zarea, Diamond Collection FR 70% +Ch 30%; 2. Cotnari, Colocviu la Veneția, Busuioacă de Bohotin; 3. Jidvei, Extra Dry, FR 33%+Ch 33%+PN 33%. Sec: 1. Silvania Premium FR 50%, Ch 25%, MO 25%; 2. Silvania Premium Lux, FR 50%, Ch 25%, R italian 25%; 3. Hermeziu Thrubilo, Chardonnay. Demisec: 1. Jidvei, Mărgăritar, PN, rosé; 2. Panciu, Casa Panciu, FR + MO; 3. Jidvei, Mărgăritar, FR 33%+Ch 33%+PN 33%. Dulce: 1. Panciu, Panciu riserva, MO.
Primele 3 opțiuni ale echipelor au fost: Masculin: 1. Villa Vinea Cuvée Celést FR 33,3%+RR 33,3%+PN 33,3%, brut; 2. Jidvei, PN, rosé brut; 3. Panciu, Panciu riserva, MO. Feminin: 1. Zarea Diamond Collection FR 70% + Ch 30%, extrasec; 2. Petro Vaselo Kotys PN brut natur; 3. Recaș, Muse stars Ch, brut; Silvania Premium Lux, brut natur, FR 50%+Ch 25%+R italian 25%.
Topul 2018 al celor mai apreciate 10 spumante, în funcție de metoda de obținere: Metoda clasică, tradițională: 1. Zarea, Diamond Collection FR 70%+Ch 30%, extrasec; 2. Recaș, Muse stars, Ch, brut; 3. Silvania, Premium, FR 50%, Ch 25%, MO 25%, sec; 4. Panciu, Cuvée Prestige PN+Ch+FR, brut; Cotnari, Colocviu la Praga, TR, brut; 5. Panciu, Blanc de Blancs, Ch, brut; 6. Cotnari, Colocviu Vibe, FN, rosé, brut; 7. Jidvei, PN, rosé, brut; 8. Villa Vinea, Cuvée Celést FR 33,3%+RR 33,3%+PN 33,3%, brut; 9. Zarea, 100, Ch 60%+FR 40%, brut; 10. Jidvei, FR 33%+Ch 33%+PN 33%, extrabrut.
Metoda Charmat: 1. Panciu, Panciu riserva, MO, dulce (metoda Asti); 2. Jidvei, Mărgăritar, rosé, demisec; 3. Panciu, Casa Panciu, FR+MO, demisec; 4. Panciu, Panciu riserva, PN 75%+FR 25%, brut; 5. Hermeziu, Thrubilo, Ch, brut natur; 6. Recaș, Domeniile Recaș, Ch, brut; 7. Petro Vaselo, Bendis, PN, rosé, brut; 8. Hermeziu, Thrubilo, Ch, sec; 9. Jidvei, Mărgăritar, demisec; 10. Recaș, Domeniile Recaș, Cadarcă 90%+CS 5%+CF 5%, rosé, brut.
Mai multe despre această acțiune găsiți pe viesivin.ro.