vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăStiri InterneStatistică IPJ Vrancea: principala cauză generatoare de accidente rutiere în 2022 -...

Statistică IPJ Vrancea: principala cauză generatoare de accidente rutiere în 2022 – neacordarea de prioritate

Acțiunile de astăzi ale polițiștilor rutieri s-au înscris în calendarul proiectului Educație rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanților la trafic pentru creșterea gradului de siguranță rutieră, proiect implementat la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române. Campania naţională de educaţie rutieră, având ca teme viteza şi circulaţia pe autostrăzi, este cea de-a patra campanie din cadrul proiectului „Educaţie rutieră – Modelarea factorului uman prin responsabilizarea participanţilor la trafic pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră”. Proiectul a început la data 1 iulie 2020 şi se va încheia pe 30 iunie 2023.​​

La nivelul județului Vrancea, principala cauză generatoare de accidente rutiere din acest an este neacordarea priorității vehiculelor. 45 de accidente rutiere, soldate cu decesul a 13 persoane, rănirea gravă a 41 de persoane și rănirea ușoară a altor 17 s-au înregistrat de la începutul acestui an, 5 dintre acestea pe fondul neadaptării vitezei la condițiile de trafic și de drum. Următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere în Vrancea sunt neacordarea priorității pietonilor și traversarea neregulamentară. Pe fondul acestor încălcări ale normelor rutiere s-au înregistrat 7, respectiv 4 accidente rutiere.

Obiectivul general al acestei campanii este creșterea gradului de siguranță rutieră prin informarea și responsabilizarea oamenilor, indiferent de categoria de participanți la trafic din care fac parte, fără excepție: șoferi, motocicliști, bicicliști, dar și pietoni. Prin activitățile desfășurate în cadrul acestui proiect, se dorește ca un număr cât mai mare din populația României să conștientizeze pericolele din trafic la care se expun dacă încalcă regulile de circulație și acest fapt să-i determine să respecte normele rutiere, dar şi să aplice constant măsurile de siguranță impuse. În cadrul acestei campanii, polițiștii rutieri vrânceni desfășoară activități preventive și de informare a tuturor categoriilor de participanți la trafic, a cetățenilor, a cursanților școlilor de șoferi, a elevilor și a studenților, pentru conștientizarea acestora în vederea adoptării unui comportament responsabil pe drumurile publice.

Sub sloganul „1-2 sau 112? ÎNVAŢĂ DIN NOU SĂ NUMERI PÂNĂ LA 2”, materialele campaniei au fost transmise și astăzi, 16 august, prin flyere/odorizante auto, având un mesaj vital: regula celor 2 secunde poate salva vieţi. În timpul condusului, la cel puţin 2 secunde trebuie să se afle maşina din faţa ta. În acest fel, va exista suficient timp de reacţie în cazul unei frânări bruşte şi se va putea opri în condiţii de siguranţă, evitând un accident. Pentru a pune în practică regula celor 2 secunde, sunt necesari 3 paşi:

1) se urmăreşte un punct de reper fix – poate fi un indicator rutier, un stâlp sau o bornă kilometrică;

2) când maşina din faţă trece prin dreptul acestuia, se numără 2 secunde;

3) dacă au trecut 2 secunde şi reperul a fost depăşit, înseamnă că nu s-a respectat distanţa de siguranţă.​​

Atenția polițiștilor rutieri s-a îndreptat spre conștientizarea conducătorilor auto cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la regimul de viteză, în același timp fiind evidențiate rolul purtării centurii de siguranță, dar și consecințele nerespectării timpilor de odihnă. Polițiștii rutieri din Vrancea continuă acțiunile specifice în scopul conștientizării participanților la trafic asupra importanței respectării normelor rutiere și creșterii gradului de siguranță. (IPJ Vrancea)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu