Lunile de vară nu sunt deloc liniștite în PNL Vrancea. După alegerile locale din 5 iunie au început mai multe mișcări de repoziționare și de creare de grupuri de influență pentru a prelua controlul organizației și, implicit, pentru a impune anumiți candidați la alegerile parlamentare din toamnă. Pe indecizia și lipsa unor măsuri ferme, radicale, din partea președintelui organizației județene, Cătălin Toma, s-au accentuat tensiunile dar și disputele și pretențiile personale. Evoluția evenimentelor din PNL Vrancea ați putut-o citi pe Vrancea24, așa că nu mai insist asupra lor. Doar pe scurt: Ion Ștefan a ținut să pună mâna pe organizația PNL Focșani (după ce și-a impus consilierii locali pe care i-a dorit) și, cu ajutorul secretarului general al PNL Vrancea, Georgel Constantin, a reușit să o preia, săptămâna trecută. În prima ședință a PNL Focșani de luni seară, Ion Ștefan și-a stabilit o echipă de conducere care îl avea în prim plan pe Ionuț Filimon, consilier local, cunoscut cu probleme penale de acum mai bine de 10 ani. Numirea lui Filimon ca secretar general al PNL Focșani s-a făcut exact după ce președintele PNL Vrancea solicitase public retragerea din posturile de consilieri a liberalilor cu probleme din trecut, Ionuț Filimon și Viorica Pleșa. Mai mult, Filimon ar fi proferat diverse acuzații și amenințări la adresa colegilor săi de partid, inclusiv a lui Cătălin Toma. Acest lucru a fost urmat de o ședință a conducerii PNL Vrancea, marți seară, în care s-a revocat numirea lui Ion Ștefan ca președinte al organizației municipale, funcție preluată, ca interimar, de liderul organizației județene, Cătălin Toma. De remarcat că, deși au fost invitați, Ion Ștefan, Georgel Constantin și prim-vicepreședintele PNL Vrancea, Liviu Bostan, nu au participat la această ședință. Se pare că, în scurt timp, se va încheia cariera politică în PNL a lui Filimon (și nu numai). ”Ca om politic și ales al unei comunități, am considerat că este important să fiu deschis la dialog și tolerant, cerând însă același lucru celor din jur. Dezamăgirea este mare atunci când oameni care au primit șansa să-și demonstreze buna credință aruncă cu noroi in munca și imaginea unui om, având ca justificare doar propriul interes meschin. Acțiunile și declarațiile lui Filimon Ionuț depășesc orice limită a bunului simț. O vorbă spune că mărul putred trebuie aruncat din coș, altfel strică tot coșul”, a scris președintele PNL Vrancea pe contul său de Facebook.
Apoi, Cătălin Toma a revenit, astăzi, cu un comunicat de presă prin care anunță că are informații că se va începe o campanie negativă la adresa sa în spațiul public, cu scopul de a-l discredita. Liderul PNL Vrancea susține că nu va ceda șantajului sau presiunilor de orice fel. ”Le transmit, totodată, tuturor celor care se ocupă, în subteran, cu șantaj și amenințări directe sau indirecte la adresa mea, că nu sunt șantajabil și tocmai de aceea am solicitat demisii din PNL. Dacă aș fi fost altfel decât onest, nu aș fi solicitat colegilor să facem curățenie în partid. Jocurile de culise trebuie să înceteze în interiorul PNL. În altă ordine de idei, PNL Vrancea vrea să respecte procedurile statutare și să ia hotărâri după analize serioase, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiză internă înainte de a se lua decizia solicitării demisiilor colegilor cu probleme penale”, explică președintele PNL Vrancea.
Fără a deține informații suplimentare, putem spune că PNL Vrancea va retrage sprijinul politic consilierilor cu probleme din trecut – Ionuț Filimon și Viorica Pleșa – iar secretarul general Georgel Constantin va fi trimis la pensie (așa cum el însuși promisese că se retrage, odată cu încheierea alegerilor locale). De asemenea, nici pe Ion Ștefan nu îl vom mai vedea în prim planul politicii și nici în Consiliul Local Focșani (el și-a anunțat colegii de partid că renunță la mandatul de consilier local). Gestul său ar putea fi urmat și de alți consilieri apropiați. Cu această ocazie, se reduce la maximum influența și posibilitatea de revenire la butoane ale lui Nini Săpunaru. O altă consecință ar fi și reducerea numărului de aspiranți la locurile considerate eligibile de pe listele de candidați pentru Parlament: 2 deputați și 1 senator. Printre aceștia, s-ar putea regăsi Cătălin Toma, Daniel Pancu, Cristian Bălosu, Fevronia Stoica, Sorin Hornea, Laurențiu Țigăeru Roșca, Daniel Drăgan. Perioada imediat următoare este și un test pentru președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, de a-și demonstra capacitatea de a lua decizii radicale, de a tăia în carne vie și de a-și asuma reponsabilități și acțiuni care-i deranjează pe unii colegi din partidul său. De modul în care va gestiona situația internă actuală depinde și viitorul său ca lider politic. Cum îţi așterni, așa dormi.