joi, februarie 20, 2025
AcasăSocietateTinerii voluntari ai Asociației ”Eu, tu și ei” explorează Europa cu trenul

Tinerii voluntari ai Asociației ”Eu, tu și ei” explorează Europa cu trenul

Cinci voluntari ai Asociației “Eu, tu și ei” Focșani au pornit de Ziua Națională a Lecturii să exploreze Europa cu trenul, parcurgând împreună peste 3.000 de kilometri într-o călătorie de învățare despre arta, cultura și diversitatea continentului european. SMART Voyagers, pentru că așa se numește echipa tinerilor exploratori, și-a pregătit în comun toate detaliile călătoriei, de la cazări, vizite educaționale și culturale dar și orare ale trenurilor și obiective de învățare, în cadrul proiectului Diversity Rails Europe, cu care asociația a aplicat în cadrul componentei DiscoverEU a programului Erasmus +. Lucrând cu o organizație care derulează proiecte pentru copii și tineri, SMART Voyagers trebuie să fie sustenabili și să aibă grijă de mediul înconjurător, reducând consumul de bidoane din plastic și poluarea prin alegerea celui mai ecologic mijloc de transport: trenul. Astfel ei au primit la plecare recipiente speciale având misiunea de a le umple cu apă sau ceai de câte ori au nevoie. Pentru că numitorul comun este legat de învățare dar și de distracție, ei trebuie să folosească aplicații online pentru educație digitală și pentru a reduce consumul de hârtie, să se încadreze în bugetul programului, de 70 de euro pe zi, și să îndeplinească în grup toate provocările primite, exact ca în show-ul tv “Asia Express”.

SMART Voyagers au pornit cu dreptul în călătorie și s-au transformat în ambasadori ai lecturii și ai programului c@rte în sate. Aceștia au distribuit în trenul internațional Dacia, București – Viena, cărți în limba română și au fost un exemplu pentru călători, alegând să citească din cărțile favorite. Pe parcursul traseului, ei vor primi mici „misiuni” în care au ocazia să se conecteze, să împărtășească experiențe și să învețe unii de la alții. Prin activități practice, aceștia descoperă noi moduri de a colabora pentru a sprijini tinerii din comunitățile lor și cum să transforme ideile în proiecte concrete. “Ne dorim ca această experiență culturală să ne îmbogățească atât cu informații despre istoria și arta Europei Centrale creată în secole de către marile personalități ale timpului, cât și cu amintiri extraordinare pe care să le împletim prin prietenia noastră bazată pe încredere, ascultare, răbdare, toleranță și diversitate. Practic, cunoaște Europa dar ne vom cunoaște și noi mai bine, pe noi și între noi. Pentru că noi credem că voluntariatul face lumea mai bună, ne dorim să oferim puțin ajutor comunităților în care vom ajunge, așa că am decis să dedicăm câteva ore din timpul nostru voluntariatului în Budapesta și Viena. Traseul nostru ne-ar plăcea să fie unul cât mai verde cu putință, chiar dacă ne aflăm încă în anotimpul rece, să fie prietenos cu mediul și vom face tot posibilul pentru a ne îndeplini datoria. Vrem să cumpărăm de la magazinele locale și să experimentăm cultura locală prin mâncarea specifică fiecărei zone, precum și prin conversațiile cu localnicii. Mulțumim Asociației Eu, tu și ei pentru încredere și Agenției Erasmus+, ANPCDEFP București, pentru această experiență fantastică de învățare”, ne-au spus cei cinci tineri călători.

Voluntariat la Budapest Bike Maffia

La Budapesta, pe lângă activități de explorare urbană și vizite culturale, SMART Voyagers și-au propus să facă câteva ore de voluntariat la Budapest Bike Maffia, o organizație care sprijină persoanele aflate în nevoie, prin oferirea de hrană și ajutor imediat. Îmbrăcați în tricourile de voluntari, tinerii noștri vor pregăti sandvișuri pentru persoanele fără adăpost, alături de alți voluntari. Din capitala Ungariei, SMART Voyagers vor porni spre Austria, unde vor vizita una dintre cele mai mari și respectate organizații neguvernamentale din țară, Caritas. În Austria există peste 1.600 de proiecte și locuri în care Caritas sprijină persoanele aflate în nevoie în domeniile asistenței medicale, persoanelor cu dizabilități, hospices, consiliere socială, lucru pentru familiile nevoiașe, bătrâni sau solicitanți de azil. În Viena vor avea timp să viziteze muzee, biblioteci și chiar Universitatea din Viena, fondată în anul 1365. Ultima oprire a călătoriei este Praga, supranumită perla Estului, de unde tinerii noștri se vor întoarce acasă cu bagajele pline de emoții și experiențe pozitive.

Inițiativa DiscoverEU, acțiunea de incluziune din cadrul programului Erasmus +, le oferă tinerilor șansa de a explora Europa prin experiențe de călătorie pe termen scurt, individuale sau de grup, în principal cu trenul. În conformitate cu obiectivele programului, organizația noastră le oferă le oferă tinerilor provocarea de a-și asuma un rol activ în toate etapele proiectului, îmbunătățindu-și astfel experiența de învățare. Facilitatorul de învățare este Silvia Nichita, care este și mentorul celor patru echipe formate în cadrul proiectului Diversity Rails Europe.

Grupul SMART Voyagers este alcătuit din Raluca-Andreea Buruiană, de la Colegiul Național Pedagogic ,,Spiru Haret’’, Victoria Ștefania Maxim și Teodora Tașcă, de la Colegiul Național “Unirea”, alături de Mircea Alin Tapalaga și Alexandru Duță, de la Liceul de Artă ”Gh. Tattarescu’’. Drum bun, Smart Voyagers! Să vă întoarceți cu bine! Detalii la adresa de email eutusieifocsani@gmail.com sau la numărul de telefon 0744217031. (comunicat de presă)


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu