vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăComuna meaGAROAFATragica poveste a alpinistei Silvia Murgescu, din Vrancea, care a pierit în...

Tragica poveste a alpinistei Silvia Murgescu, din Vrancea, care a pierit în munți, în ajunul zilei sale de naștere

O alpinistă cu experiență, născută în Vrancea, și-a găsit sfârșitul în locul pe care îl iubea cel mai mult – pe munte. Silvia Murgescu era o alpinistă pasionată, experimentată, cunoscută și apreciată în lumea iubitorilor muntelui. Avea și un blog – silvique.ro – în care își povestea experiențele și scria detalii despre traseele montane. Pe 7 ianuarie a făcut un astfel de traseu, în Munții Bucegi, pe Albișoara Gemenilor. După 5 zile a plecat din nou, pe același traseu, singură, cu o zi înainte ca ea și sora ei geamănă, Iulia (plecată în America), să împlinească 38 de ani. Din păcate, nu s-a mai întors, a fost ”înghițită” de muntele pe care îl iubea atât de mult. Salvamontiștii din Bușteni și Prahova au fost apelați de familie, după ce Silvia nu mai răspundea la telefon. Din cauza vântului puternic și a întunericului, salvamontiștii i-au zărit cu greu trupul, a doua zi, căzut într-o râpă. Nu au reușit să ajungă la ea, nici măcar cu elicopterul sau troliere. Misiunea a fost abandonată, urmând a fi reluată, probabil, la sfârșitul acestei săptămâni, atunci când condițiile meteo nu vor mai fi atât de vitrege.

”1. în data de 12.01., după ora 18.00 când am aflat de faptul că aceasta nu mai răspundea la telefon, o echipă de prim-răspuns a plecat în căutarea ei, în zona în care am presupus că s-ar putea afla, iar echipa de suport a fost mobilizata și s-a aflat în așteptare la sediul Salvamont Bușteni. Echipa de prim-răspuns a încheiat căutările la ora 1.20 noaptea, în condiții de viscol puternic, ajungând la Baza Salvamont Baba Mare.
2. în dimineața zilei de 13.01., aceasta a fost reperată de către Salvamont pe un versant al Crestei Picăturii, căzută fiind din Brâul Portiței. Imediat am alertat Dispeceratul IGAv care a alocat o resursă de zbor (elicopter EC135 cu troliu). Am încercat recuperarea victimei, dar salvatorul montan care a coborât cu troliul nu a avut timp suficient la dispoziție pentru a efectua operațiunile necesare, misiunea fiind întreruptă din cauza rafalelor de vânt foarte puternice, pentru a nu periclita siguranța elicopterului și a echipajului.
3. în zilele de 14,15,16.01, Masivul Bucegi a fost sub incidența codurilor roșu și portocaliu de vânt puternic, împiedicând astfel desfășurarea operațiunilor de recuperare terestră (aici se adaugă și riscul de avalanșă din zonă) sau aeriană. Din păcate, din prognoza meteo se observă că și în următoarele trei zile vântul va fi deosebit de puternic. În data de 20.01 se pare că va fi o fereastră în care va fi posibilă o operațiune de extragere.
4. suntem în legătură permanentă cu DSU și IGAv, avem pregătită echipa de intervenție, iar când condițiile meteo vor permite vom realiza această operațiune.
5. suntem obișnuiți cu riscul, e prezent zi de zi în activitatea noastră, dar un risc calculat, iar din analiza factorilor de risc (evaluarea zonei, posibilitatea producerea avalanșelor, timpii de intervenție, resursele umane și tehnice, condiții meteo, etc) am ajuns la concluzia că intervenția aero este soluția cea mai bună în acest caz, dar nu excludem nici operațiunea terestră în cazul în care cea aero nu se va putea realiza în cele din urmă.
Suntem conștienți că durerea aparținătorilor este mare, dar vă asigurăm că facem tot ce este posibil pentru a duce această operațiune la bun sfârșit, așa cum o facem de fiecare dată.
Sincere condoleanțe!”, a transmis, pe 17 ianuarie, Salvamont Prahova.

”Cu multă tristețe am aflat că frumoasa Silvia a avut un accident. Din nefericire, fatal. Au fost mulți ani în care a urcat neîncetat și fără teamă, pe cele mai înalte trasee de alpinism și escaladă din România. Are un extraordinar palmares și a scris foarte mult despre toate aventurile ei. A fost, este și va rămâne o vie inspirație pentru întreaga comunitate montană. Poveștile scrise de ea ne-au ghidat pe toți către multe rute. A avut un accident acum câțiva ani, a urmat o recuperare dificilă și cu toate că nu mai era același om extrem inteligent și puternic, a continuat să urce la fel de des în munți. A urcat în echipă, dar și singură. Singură a fost și acum şi din păcate, de data asta nu s-a mai întors acasă. Ne vom aduce mereu aminte de tine, iar cuvintele tale ne vor sta mereu aproape. http://www.silvique.ro/”, a scris pe Facebook Cătălin Munteanu, într-un mesaj în onoarea tinerei alpiniste. De altfel, de când s-a aflat de tragicul sfârșit al Silviei, pe rețelele de socializare au apărut numeroase mesaje pline de durere și tristețe din partea celor care au cunoscut-o.

De-a lungul anilor, Silvia Murgescu mai suferise accidente în timpul cățărărilor montane, unele foarte grave. În ciuda acestor accidente, după perioade chinuitoare de recuperare, ea nu a renunțat la pasiunea vieții ei și a revenit pe munte. Silvia Murgescu absolvise Facultatea de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității Politehnica din București.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu