La data de 03 octombrie a.c., ora 17:24, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Gugești au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie cu privire la faptul că, în urma unui conflict spontan, pe fondul consumului de alcool, concubinul său, un bărbat de 47 de ani, din aceeași localitate, a lovit-o cu pumnii în zona capului și a spart geamul ușii de acces din locuință. Polițiștii s-au deplasat la fața locului imediat și au întocmit formularul de risc, fiind întrunite condițiile pentru emiterea ordinului de protecție provizoriu, însă femeia s-a opus emiterii acestuia. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de violență în familie și distrugere.
La data de 03 octombrie a.c., ora 18:00, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Gugești au fost sesizați prin SNUAU 112 de către o femeie, de 23 de ani, din comuna Slobozia Bradului, cu privire la faptul că fostul soț, un bărbat, de 41 de ani, cu care locuiește în același imobil, a agresat-o fizic pe fondul unui conflict spontan și a consumului de alcool. Polițiștii au emis ordinul de protecție provizoriu însă victima a refuzat montarea unui dispozitiv de monitorizare electronică. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.
La data de 03 octombrie, polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Nănești au fost sesizați cu privire la faptul că, în jurul orelor 13.00, în urma unor discuții în contradictoriu, concubinul unei femei de 26 de ani, i-a adresat acesteia amenințări. Polițiștii au emis ordinul de protecție provizoriu însă victima a refuzat montarea unui dispozitiv de monitorizare electronică. Cercetările sunt continuate în cadrul unui dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare.
Reamintim că poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
Intervenţiile poliţiştilor la cazurile de violenţă domestică se pot realiza din oficiu sau ca urmare a sesizărilor primite prin Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă (112), formulate în scris sau oral, direct ori telefonic la sediul unităţilor de poliţie de către persoanele implicate în actele de violenţă domestică, de către persoanele care au asistat la producerea actelor de violenţă domestică sau de către alte persoane.
În cadrul intervenţiilor, poliţiştii pot lua măsuri pentru separarea victimei de agresor şi pot realiza orice alte demersuri necesare eliminării riscurilor imediate. Ei observă şi adresează întrebări cu privire la starea fizică a persoanelor implicate şi, dacă se impune, solicită intervenţia echipelor medicale. Informează atât victima, cât şi agresorul, cu privire la drepturile şi obligaţiile lor şi măsurile ce vor fi dispuse în urma evaluării situaţiei de fapt.
Cu ocazia intervenţiei, în vederea stabilirii existenţei unui risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea persoanelor să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, poliţiştii evaluează situaţia de fapt pe baza formularului de evaluare a riscului ce cuprinde 21 de întrebări. Pe baza răspunsurilor, se stabileşte dacă există realmente riscul ca viaţa sau integritatea fizică a victimei să fie pusă în pericol.
Faţă de agresor, poliţistul, prin ordinul de protecţie provizoriu, poate dispune şi alte obligaţii sau interdicţii, şi anume: păstrarea unei distanţe minime determinate faţă de victimă, faţă de membrii familiei acesteia, faţă de reşedinţă, locul de muncă sau unitatea de învăţământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliţie a armelor deţinute de acesta. Siguranţa în familie şi prevenirea violenţei domestice sunt priorităţi ale poliţiştilor vrânceni. (sursa: IPJ Vrancea)