În cadrul proiectului „ReACT- Reformă și acțiune pentru apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție” implementat de Asociația Centrul de Advocacy şi Drepturile Omului (CADO), împreună cu Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică (ECLER) şi Asociaţia Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), s-a finalizat campania de conștientizare a tinerilor privind riscul și efectele traficului de minori și drepturile victimelor traficului de minori. Obiectivul campaniei a fost de informare și conștientizare a 2.000 de tineri cu privire la efectele traficului de persoane în rândul copiilor, tineri care la rândul lor devin mesagerii victimelor pentru o justiție prietenoasă copiilor. Campania a avut o serie de mesaje, printre cele mai relevante fiind: „Nu ești singur!”, „Dreptul tău îl apăr și eu!”, „Reacționăm Împreună! ”
Cu sprijinul colaboratorilor Consiliul Național al Elevilor, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, precum și Asociația ReSTART PLUS din Vaslui, în cadrul campaniei au participat peste 330 de cadre didactice și mai bine de 2.300 de elevi din 53 de unități de învățământ liceal din 11 județe, respectiv: Bacău, Bihor, Botoșani, Cluj, Constanța, Iași, Olt, Suceava, Timiş, Vaslui şi municipiul Bucureşti. Așadar, liceele participante au organizat flash-mob-uri, realizând un material video, fotografii și desene cu teme privind apărarea drepturilor copiilor, victime ale traficului uman, în sistemul de justiție, care ulterior au fost postate pe pagina de facebook a proiectului REACT în data de 1 iunie 2022, de Ziua Internațională a Copilului. În urma selecției realizate de un juriu, care a evaluat numărul de like-uri primite, creativitatea și mesajul fashmob-urilor, au fost declarate câștigătoare trei licee din județele Bihor și Suceava, și anume:
Locul I – Liceul Teoretic nr.1. din Bratca, județul Bihor- 100 puncte
Locul II – Colegiul Tehnic nr.1 din Vadu Crișului, județul Bihor- 90 puncte
Locul III – Liceul Tehnologic nr. 1 din Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava- 85 puncte
Pentru mai multe informații despre proiectul REACT și Campania de Conștientizare derulată pe parcursul acestuia, vă invităm să accesați: https://www.facebook.com/React-102125898623063/ sau ne puteți contacta la adresa de e-mail: campanie.react@gmail.com sau la numărul de telefon 0770367769, Coordonator campanie – Ionuț Ruști.
Lucrăm împreună pentru o Europă incluzivă!
Proiect derulat de Centrul de Advocacy și Drepturile Omului (CADO) în parteneriat cu Asociația Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică (ECLER) și Asociația Institutul pentru Parteneriat Social Bucovina (IPSB), cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este îmbunătățirea statutului minorilor ca victime ale traficului uman în sistemul de justiție penală prin acțiuni de watchdog, de advocay de modificare a cadrului legislativ, de conștientizare a victimelor/potențiale victime, a profesioniștilor privind drepturile copiilor în sistemul de justiție penală și de pregătire a profesioniștilor din sistemului judiciar și social privind aplicarea legislației naționale și europene privind drepturile copiilor, victime ale traficului, în sistemul judiciar. (comunicat de presă)