vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietateTrei vrânceni în top 1.000 datornici la stat

Trei vrânceni în top 1.000 datornici la stat

Agenția Națională de Administrare Fiscală a dat publicității lista persoaneleor fizice datornice la bugetul consolidat al statului. Lista cuprinde peste 187.000 de nume. Printre românii cu restanțe la bugetul statului găsim și vrânceni. În primii 1.000 de datornici sunt și 3 persoane fizice cu domiciliul în municipiul Focșani. Pe locul 126 îl găsim pe Mihai Budileanu, cu obligații fiscale totale de 2.282.108 lei. Pe locul 500 se situează Lili Apostu, cu obligații fiscale restante de 713.459 de lei. Iar pe poziția 654 o găsim pe Elena Grosu, cu obligații fiscale de 431.806 lei. Iată, mai jos, comunicatul ANAF pe acest subiect.
Lista cu 187.230 contribuabili persoane fizice, care au restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016, poate fi accesată şi descărcată de la adresa https://data.gov.ro/dataset/datoriile-catre-bugetul-de-stat
Lista conţine numele persoanelor fizice care totalizează obligaţii fiscale restante de 3,4 miliarde lei, rezultate inclusiv din activităţi economice independente sau profesii libere.
Din total, ANAF poate recupera la aceasta dată cca. 2,3 miliarde lei. Situaţia juridică a restului de creanţe de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fără bunuri sau venituri urmăribile, existenţa unor hotărâri judecătoreşti de suspendare a executării silite, etc) opreşte ANAF de la iniţierea sau continuarea măsurilor de executare silită.
Conform Codului de procedură fiscală, „obligaţii fiscale restante” înseamnă:
a) obligaţiile fiscale pentru care s-a împlinit scadenţa sau termenul de plată;
b) diferenţele de obligaţii fiscale principale şi accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar dacă pentru acestea nu s-a împlinit termenul de plată.
Fac obiectul publicării doar creanţele fiscale, prevăzute de art. 162 din Codul de procedură fiscală. Nu fac obiectul publicării confiscările dispuse prin sentinţe civile sau penale, atragerea răspunderii în procese civile de insolvenţă sau în faza penală, alte creanţe bugetare etc. Sunt exceptate de la publicare obligaţiile fiscale pentru care s-au acordat şi sunt în derulare înlesniri la plată şi cele a căror executare este suspendată.
În aplicarea iniţiativei europene Open Data, şi pentru a facilita accesul publicului larg, lista este publicată pe date.gov.ro în format accesibil, reutilizabil şi redistribuibil, fără restricţii de tipul drepturi de autor (copyright), patente sau alte mecanisme de control (open data).
Utilizarea datelor deschise (open data), permite cetăţenilor să identifice, să descarce şi să utilizeze seturi de date publice generate sau deţinute de către administraţia publică. Fondat pe principiile transparenţei, participării şi colaborării, portalul urmăreşte modelele similare întreprinse în Statele Unite ale Americii şi în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord.
Lista debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante se publică în baza art. 162 din Codul de procedură fiscală, aprobat prin Legea nr. 207/2015.
Cuantumurile de la care obligaţiile fiscale restante fac obiectul publicării pe pagina de internet a ANAF şi procedura de publicare a listelor debitorilor au fost aprobate prin OPANAF nr. 558/2016.
Contribuabilii cu restanţe fiscale înregistrate au primit notificări prealabile şi li s-a oferit astfel posibilitatea stingerii datoriilor sau clarificării situaţiei fiscale, iar în cazul în care astfel de situatii sunt constatate de contribuabili dupa publicare, listele vor fi actualizate la cererea acestora.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu