Un uliu rănit a fost descoperit astăzi în Crângul Petrești de către angajații care administrează aria naturală protejată și a fost salvat, după ce a fost preluat și a primit tratament la Centrul de recuperare pentru animale sălbatice al Asociației pentru Conservarea Diversității Biologice. Uliul șorecar, un exemplar foarte frumos, a fost găsit în hipotermie după ce s-a lovit la cap, cel mai probabil având o deficiență de orientare, dar și-a revenit după ce a fost încălzit și a primit tratament. Pasărea va fi eliberată în mediul natural când va fi complet recuperată, fiind o apariție rară și surprinzătoare pentru Crângul Petrești.
Uliul șorecar cuibărește, de regulă, în zone împădurite, cel mai adesea la lizieră, însă își petrece mult timp în zonele deschise, unde caută pradă.
Caracteristici fizice: este o pasăre răpitoare de talie mare, cu o lungime ce variază între 40 și 58 cm și o anvergură a aripilor de 109-136 cm. Coloritul variază mult în funcție de zonă, dar cel mai frecvent este brun închis cu pete albe, mai dese pe zona gâtului și a pieptului.
Hrana: preferă mamifere mici, însă mănâncă cu ușurință și fazani, iepuri, șerpi, șopârle sau chiar râme și insecte. Durata vieţii: între 12 și 20 de ani. (sursa: CJ Vrancea)