sâmbătă, noiembrie 23, 2024
AcasăActualitateULTIMA ORĂ Percheziții în Vrancea și Covasna într-un...

ULTIMA ORĂ Percheziții în Vrancea și Covasna într-un dosar de tăieri ilegale de lemne

În cea de-a treia zi a operațiunii JUPITER, coordonată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române, astăzi, 23 octombrie 2024, se desfășoară 32 de acțiuni operative complexe. Acestea implică punerea în executare a 340 de mandate de percheziție și a 65 de mandate de aducere în cauze de o complexitate ridicată. Acțiunile vizează multiple tipuri de infracțiuni, incluzând evaziune fiscală, corupție, contrabandă, înșelăciune, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals și încălcări ale Codului Fiscal și ale legislației privind protecția mediului. Evaluările preliminare indică faptul că prejudiciile cauzate de infracțiunile economico-financiare ce fac obiectul acțiunilor de astăzi depășesc suma de 25 de milioane de lei, aspect care subliniază gravitatea impactului lor asupra societății. Pentru a asigura recuperarea prejudiciilor și a produsului infracțional, vor fi dispuse măsuri asigurătorii în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare.

Astfel de acțiuni au loc, astăzi, și în Vrancea. Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împreună cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul Direcției de Investigare a Criminalității Economice (DICE), pun în executare 38 de mandate de percheziție (Covasna-29, Vrancea-9) și 4 cercetări la fața locului (în județul Covasna) privind infracțiuni de evaziune fiscală, „tăiere fără drept de arbori din fondul forestier național”, „abuz în serviciu” și „falsificarea de instrumente oficiale”. Efectuarea perchezițiilor domiciliare are ca scop descoperirea și strângerea probelor cu privire la săvârșirea acestor infracțiuni. În fapt, din probele administrate până în prezent s-a reținut că, în perioada ianuarie 2021 – prezent, două societăți comerciale având ca obiect de activitate „exploatarea și comercializarea materialului lemnos” au tăiat, fără drept, un număr semnificativ de arbori de pe arealele forestiere primite spre exploatare aflate pe raza județelor Covasna și Vrancea, iar ulterior au comercializat materialul lemnos, fără a înregistra veniturile obținute în evidențele contabile și fără a le declara organelor fiscale. Perchezițiile, împreună cu toate activitățile conexe, se realizează inclusiv pentru a determina amploarea prejudiciului generat de tăierile ilegale de arbori, având ca scop atât evaluarea pagubelor aduse fondului forestier național cât și stabilirea prejudiciului cauzat bugetului consolidat al statului.

Operațiunea JUPITER subliniază efortul autorităților de aplicare a legii în combaterea infracționalității printr-o colaborare strânsă între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Inspectoratul General al Poliției Române. Operațiunea JUPITER reprezintă, astfel, un pas important în consolidarea statului de drept, în protejarea intereselor economice ale statului și un angajament al autorităților judiciare de a proteja siguranța cetățenilor și de a asigura angajarea răspunderii penale în cazul celor încalcă legea.(sursa: Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție / foto: arhivă)


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu