Angajații Casei Județene de Asigurări de Sănătate Vrancea protestează și astăzi. Și ei sunt nemulțumiți de nivelul de salarizare. Angajații susțin că nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent. Sindicatele și conducerea CNAS au promovat un proiect de lege pentru rezolvarea problemelor de salarizare din această instituție, însă Guvernul și Parlamentul nu l-au adoptat. ”Am constatat că s-au găsit soluții prin ordonanțe de urgență pentru alte categorii de salariați din sănătate, cu excepția noastră. Odată cu anunțul public al Guvernului, concretizat prin asumarea răspunderii pe Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung, s-a produs un fenomen extrem de periculos: peste 100 de salariați din CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS județene au migrat către alți ordonatori de credite din sistemul public. Acest fenomen aduce grave atingeri funcționării CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS judetene privind relația cu cei peste 40.000 de furnizori de servicii de sănătate punând în pericol:
- decontarea cheltuielilor prestatorilor de servicii (ex: spitale, farmacii);
- asigurarea cu medicamente și materiale sanitare din Programele Naționale de Sănătate pentru pacienții cu boli cronice;
- creșterea exponențială a perioadelor de procesare și decontare a concediilor medicale;
- scăderea capacității de interacțiune cu populația beneficiară de servicii publice de sănătate.”, se arată într-un comunicat al Blocului Național Sindical și al Federației Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate, transmis săptămâna trecută.
Prima acțiune de protest din sistemul asigurărilor de sănătate a fost joi, 2 noiembrie. Sindicaliștii spun că vor protesta în sediul Caselor de Asigurări în fiecare zi, până la sfârșitul lunii noiembrie. La CJAS Vrancea, se asigură activitatea cu publicul doar între orele 8:30-9:00 și între orele 16:00-17:00, în fiecare zi de protest.