UPDATE Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au ieșit din sediul DIICOT și au fost duși în duba Poliției. Cei doi soți își vor petrece noaptea în arestul poliției, conform ordonanței de reținere. Marți, procurorii îi vor prezenta în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă. În acest dosar au mai fost reținute încă 5 persoane.
Potrivit unor surse judiciare, fosta deputată PSD Laura Vicol și soțul ei, omul de afaceri Vladimir Ciorbă, ar fi fost reținuți de DIICOT pentru 24 de ore. Ei au fost aduși la audieri după perchezițiile de astăzi, legate de dosarul Nordis.
Reamintim că procurorii DIICOT au efectuat astăzi 65 de percheziții în România și Monaco în dosarul Nordis. Printre cei vizați de percheziții se numără și acționarul principal al Nordis, Vladimir Ciorbă – soțul fostei șefe PSD a Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Laura Vicol. Alături de alți suspecți, cei doi sunt acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, evaziune fiscală, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, stabilirea cu rea-credință de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, toate în formă continuată. ”Actele de urmărire penală au condus la constatarea faptului că, în perioada 2019-2024 liderii grupului infracțional organizat, prin intermediul a 5 societăți comerciale, au încasat de la clienți persoane fizice sau juridice cu titlu de avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier), suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro). Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai grupului infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei și 2.400.000 euro.
În primele două situații, în majoritatea cazurilor, externalizarea fondurilor a avut la bază pretinse documente justificative, care să dea aparența legalității operațiunilor prin care sumele de bani au ieșit din patrimoniul societăților (avans, dividende, restituire împrumut, cesiune părți sociale, respectiv înființarea și/sau preluarea a zeci de societăți pentru a simula operațiuni economice, astfel încât fonduri consistente având ca proveniență avansurile achitate de către clienți să poate fi externalizate sub aparența unor contracte de prestări servicii sau achiziții de bunuri). Indiferent de traseul parcurs, sumele de bani au urmat aceeași destinație, conturile membrilor grupării și retragerea în numerar.”, se arată, printre altele, în comunicatul DIICOT. Detalii AICI.
La audierile de astăzi au ajuns și Ioana Băsescu (fiica lui Traian Băsescu) și Andreea Cosma (ex-deputat PSD), notari implicați în tranzacțiile Nordis. În scandalul Nordis sunt implicate nume importante din politica românească, inclusiv președintele PSD Marcel Ciolacu.