După ieșirea de la guvernare, din 2021, USR a intrat într-un con de umbră. Doar problemele de la centru, dintre liderii naționali, au ținut capul de afiș. A plecat Dacian Cioloș, au mai plecat câțiva europarlamentari, o serie de deputați și senatori, ceva oameni din teritoriu. Echipa Barna-Ghinea și-a întărit controlul asupra partidului, chiar dacă președinte a fost ales Cătălin Drulă. Cine a ”jucat” alături de Dan Barna și/sau de Cristian Ghinea și-a păstrat pozițiile în partid. Așa cum s-a întâmplat și în Vrancea.
Activitatea politică a USR Vrancea a fost una … discretă în ultimii 3 ani. Nu poți face politică în județ cu principalii lideri stabiliți în București. Chiar dacă sunt vrânceni prin naștere, președintele USR Vrancea, Liviu Mălureanu, și președinta USR Focșani, Corina Atanasiu, locuiesc și muncesc în București, de mulți ani. Au avut noroc de a fi în echipa câștigătoare de care vorbeam și, astfel, își mențin funcțiile de conducere. Funcții din care vor coordona campaniile electorale ale USR Vrancea din acest an. Sigur, trăim într-o epocă modernă, cu internetul atotștiutor și atotfăcător, dar conducerea unei organizații de partid nu se poate face de la distanță, dacă vrei ca organizația respectivă să obțină rezultate. Dacă e o conducere formală, fără a necesita implicare pentru obținerea de rezultate importante, atunci organizația locală de partid se poate conduce de oriunde de pe glob.
Până acum, datorită funcției publice, activitatea USR în Vrancea s-a bazat pe Alexandra Tătaru, viceprimar al municipiului Focșani din ianuarie 2021. Viceprimărița Focșaniului a însemnat USR în plan local, până acum. Apariții publice sporadice au mai avut câțiva consilieri județeni USR, fără impact. Cam de anul trecut, încearcă să fie mai activ consilierul județean Ionel Carabă, propus a candida pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea. USR mai are câțiva consilieri locali în județ, însă activitatea publică a acestora este aproape inexistentă în 3 ani (și cei de la Panciu, cu rezultat foarte bun la alegerile locale din 2020, au cam ieșit din „circuit”).
Anul electoral 2024 găsește USR cu o structură internă destul de subțire (pare că nu numai în Vrancea, dar și în alte județe). Vor mai veni oameni alături de USR în acest an, ca în fiecare perioadă electorală, însă baza (cel puțin pentru europarlamentare) va fi la București. Mesajele și acțiunile liderilor naționali vor da tonul. Conform ultimelor sondaje de opinie, se pare că USR revine, ușor, la opțiunile de vot din 2020 (era bine pentru ei să fie la nivelul din 2019). Chiar se poate spune că se observă o tendință de creștere, în ciuda celor care îi cântau prohodul. Ținta electorală pentru alegerile europarlamentare pare una realistă, acum. Pe listă proprie sau pe listă comună cu PMP și Forța Dreptei, USR poate obține un număr satisfăcător de europarlamentari. În funcție de negocierile politice din ultima clipă privind ordinea pe listă/liste, este posibil ca președinta USR Focșani, Corina Atanasiu, să ajungă în Parlamentul European. Momentan, e pe locul 6 pe lista de candidați USR și pe locul 8 pe lista de candidați de la Alianța Dreapta Unită. Dacă nu obține din prima locul de europarlamentar, este posibil ca după alegerile parlamentare din toamnă, unul/unii dintre colegii săi să renunțe la calitatea de membru al Parlamentului European pentru cea de membru al Parlamentului României. Astfel, Corina Atanasiu va ocupa locul vacant din PE. Asta e prognoza cu ceea ce se știe la momentul actual. Dacă se schimbă datele…
Chiar dacă la nivel național se observă o revigorare, în plan județean USR nu prea se vede. Cu o ”floare”, două… nu te poți lupta cu PSD, PNL și AUR. Partidul a pierdut 2 consilieri județeni, mai mult din cauză de incompatibilitate cu șefii de partid decât că ar fi trădat USR. Pentru scrutinul local din acest an, USR Vrancea trebuie să facă niște alegeri importante: mai merge la Consiliul Județean în alianță cu PNL? Ce se va întâmplă la Măicănești și la Vânători? Dar la Focșani? Se va face o alianță locală pe modelul Dreapta Unită, cu PMP și FD? Se vor face alianțe cu alte formațiuni, strict în anumite localități? Sau USR va intra în lupta electorală cu liste și candidați proprii, indiferent de număr, fără niciun fel de înțelegere cu alte partide? Pentru scrutinul local vor depinde mai puțin, probabil, relațiile politice de la București, și vor conta relațiile (negocierile) pe care le stabilesc liderii USR Vrancea în județ.
Speranțe prea mari pentru scrutinul pentru Senat și Camera Deputaților, din toamnă, nu sunt, momentan, la USR Vrancea. Sunt multe necunoscute și multe ipoteze în plan politic național și județean pentru a da o estimare, acum, cât mai aproape de rezultatul final. USR pe cont propriu, USR în Dreapta Unită, USR în altă alianță…