Astăzi s-a inaugurat Punctul de Lucru Năruja al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Vrancea. Pentru funcționarea acestei subunități, autorităţile comunei Năruja au pus la dispoziţie cu titlu gratuit un spaţiu aflat în administrarea primăriei şi toate utilităţile necesare. Astfel, s-a asigurat clădirea destinată garării autospecialelor de intervenţie precum și spații de odihnă şi hrănire a personalului, dotate complet cu mobilier, aparatură electrocasnică și alte bunuri materiale necesare pentru susținerea în condiții optime a activităților specifice. La inaugurare au participat secretarul de stat Red Arafat, inspectorul general al IGSU, col. Marian Daniel Dragne, fostul inspector șef al ISU Vrancea, col. Flaviu Chiscop (acum șef al ISU București-Ilfov), cadre ale ISU Vrancea, oficialități locale și județene.
”Prin înființarea acestuia s-a urmărit realizarea unei repartiții judicioase a forțelor şi mijloacelor în plan teritorial, pe principiul asigurării unui timp de răspuns cât mai mic, reducerea pierderilor de vieţi omeneşti, a pagubelor materiale şi a efectelor negative asupra mediului și menţinerea la niveluri acceptabile a riscurilor posibil a fi prognozate. Totodată, s-a avut în vedere asigurarea aceluiaşi grad de protecţie al cetăţenilor, indiferent unde s-ar afla în zona de competenţă, asigurarea unor intervenţii prompte, cu eficienţă maximă, încadrate în timpii de răspuns stabiliţi la nivel național, precum și creşterea capacităţilor operaţionale pentru a dispune de resursele necesare intervenţiilor şi în afara zonei de competenţă, la solicitarea altor inspectorate.
Localitatea Năruja este aşezată pe drumul județean DJ 205D, ce asigură legătura cu drumul național DN 2D, aflat la o distanță de 8 km, cale de comunicaţie ce permite deplasarea atât spre Focșani cât și spre Târgu Secuiesc. Raionul de intervenţie are o suprafaţă de aproximativ 711,11 km2, este dispus în extremitatea de vest a judeţului şi cuprinde 36 de sate din compunerea comunelor Năruja, Nistorești, Vrîncioaia, Paltin, Spulber și Nereju.
În urma înfiinţării Punctului de Lucru Năruja, timpul maxim de răspuns este de 25 minute în localităţile din raionul de inteprvenţie, reducându-se razele medii ale raioanelor de intervenţie între 15 şi 30 km. Urmare a măsurilor organizatorice propuse, populaţia va beneficia de servicii profesioniste, care vor avea ca efect reducerea pierderilor de vieţi omeneşti şi a pagubelor materiale în urma producerii unor situaţii de urgenţă deosebit de periculoase pentru asigurarea condiţiilor de trai a populaţiei din zona de competenţă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului Vrancea.” (sursa: ISU Vrancea)
Punctul de Lucru de la Năruja va fi deservit, pentru început, de angajați ai Stației de Pompieri Vidra și este dotat cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o motopompă transportoare. Se are în vedere, în perioada următoare, ca Punctul Năruja să primească o autospecială SMURD și un ATV. Amenajarea spațiului a costat 430.000 de lei, bani proveniți de la Obștea Năruja și de la Consiliul Local Năruja. Autoritățile locale speră ca și celelalte obști și societăți comerciale din zonă să contribuie financiar la buna funcționare și la dotarea unității. Ceremonia de inaugurare a cuprins alocuțiuni oficiale, o slujbă religioasă, vizitarea unității și un mic program artistic oferit de copiii din Năruja.