Specialiștii Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 din Vrancea au răspuns, astăzi, îngrijorărilor și acuzațiilor unor fermieri din județ care susțin că rachetele antigrindină alungă și ploaia, nu numai grindina. Specialiștii spun, pe baza rapoartelor tehnice, că rachetele antigrindină nu influențează în mod negativ nivelul precipitațiilor. ”Seceta nu are legătură cu rachetele antigrindină” – este mesajul transmis de Marin Ion, șeful Unității Antigrindină din Vrancea, către primari și fermieri.
Conducerea Unității de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea a prezentat, din punct de vedere tehnic și procedural, o situație când se lansează rachetele antigrindină. Aceștia au ales un caz critic din luna iulie a anului trecut.
Specialiștii susțin că Vrancea este polul grindinei, din cauza amplasării geografice, între curenții de la gurile Dunării-Marea Neagră, sudul țării, nordul Moldovei și de peste Prut. În acest moment, Unitatea Antigrindină din Vrancea are operaționale 10 puncte de lansare a rachetelor: 8 în Vrancea și 2 în Galați. Cele din Vrancea sunt în Panciu, Bizighești, Rădulești, Varnița, Ruginești, Bolotești, Vârteșcoiu și Urechești. Acestea pot acoperi o suprafață de circa 12.000 de hectare. În acest an și în 2019 se vor amenaja și dota alte 10 puncte de lansare (4 în Vrancea și 6 în Galați). Noile puncte de lansare vor fi în comunele Milcovul, Tătăranu, Sihlea și Vulturu. În cursul anului trecut, de la punctele de lansare ale unității vrâncene s-au lansat 403 rachete. Dintre acestea, 7 au eșuat, dar nu au provocat pagube. De la 1 ianuarie a.c. și până în prezent s-au lansat 36 de rachete (15 în Vrancea, 21 în Galați). Una a eșuat (lansată de la punctul Beciu-Vârteșcoiu), fiind găsită într-un copac de pe raza comunei Gura Caliței.