Colindătorii mascați de la Păunești au fost, din nou, invitați la un festival internațional de tradiții ce se desfășoară în comuna Brănești, la câțiva kilometri de București. Ziua Cucilor este numele manifestării tradiționale din Brănești, un carnaval vechi de peste 150 de ani, unde oamenii alungă spiritele rele și anunță venirea primăverii, fiind deghizați în „babe” sau în „chipuri”. Mascații de la Păunești sunt invitați speciali, de câțiva ani, la această manifestare, ce reunește atât grupuri locale de colindători cât și formații tradiționale din țară, precum și din străinătate.
Este vorba de localități unde există obiceiuri asemănătoare, cu oameni mascați, cu măști și costumații deosebite, cu mult zgomot și voie bună, care reprezintă finalul unei perioade și/sau începutul alteia noi.
La ediția din acest an, pe lângă ”uncheșii” din Păunești, au mai fost invitați și membrii Ansamblului ”Chipărușul” din comuna Nereju. ”Vreau să le mulțumesc, în primul rând, autorităților din Brănești care ne invită, de fiecare dată, la această manifestare tradițională. Îi felicit pentru organizare și pentru strădania lor de a menține viu spiritul tradițional, de a păstra și duce mai departe această tradiție regională. Îmbucurător este faptul că este implicată toată suflarea comunității din Brănești în această manifestare tradițională: bătrâni, adulți și copii. Este foarte bine că participă, în mod direct, sute de elevi de la școlile din Brănești, cu măști, costumații și momente artistice specifice. Acest lucru ne motivează și pe noi, mai mult, în efortul nostru de a păstra tradiția măștilor de Anul Nou, de a promova obiceiul în rândul tinerilor și, totodată, peste tot în țară”, ne-a declarat Marian Chiriac, directorul Căminului Cultural din comuna Păunești.
După parada formațiilor tradiționale, autoritățile din Brănești au organizat și un spectacol, printre artiștii invitați numărându-se Andra, Florin Vasilică, Mioara Velicu, Romică Țociu și Cornel Palade.