miercuri, octombrie 30, 2024
AcasăActualitateVIDEO Manifestanții din Piața Universității speră să se afle adevărul

VIDEO Manifestanții din Piața Universității speră să se afle adevărul

Fostul președinte al României, Ion Iliescu, este învinuit pentru crime împotriva umanității în dosarul evenimentelor din Piața Universității din București, din 13-15 iunie 1990. Unul dintre participanții la acele evenimente, focșăneanul Corneliu Puiu, se declară mulțumit de decizia procurorilor. Corneliu Puiu susține că își pierduse încrederea în justiția din România din cauză că, timp de 25 de ani, nu s-a întâmplat nimic în acest caz.

”Sunt extrem de bucuros că a fost redeschis acest dosar, după ce Doru Mărieș a făcut acțiune la CEDO. Eu am fost arestat pe 13 iunie, împreună cu alte câteva zeci de manifestanți. Am fost reținuți de forțele de ordine, bătuți, maltratați și duși la Măgurele. Acolo ne-au anchetat și ne-au bătut din nou, de față cu fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu. Acesta era îmbrăcat în uniformă militară iar cine cerea măcar un pahar cu apă era lovit cu bocancul”, a declarat Corneliu Puiu.

Acesta susține că intervenția minerilor din data de 14 iunie a fost extrem de brutală și nejustificată. Mulți oameni nevinovați au căzut pradă furiei minerilor în ziua respectivă.

”Minerii au luat la ochi oameni nevinovați. Au fost bătăi și violuri nenumărate. Pe data de 13 iunie mai eram vreo 20 de protestatari în Piața Universității care așteptam ca prim ministrul de atunci, Petre Roman, să semneze protocolul de înființare a primei televiziuni independente din România. Când au venit minerii, pe 14 iunie, nu mai erau manifestanți în piață”, a mai precizat Corneliu Puiu.

Cât privește afirmațiile președintelui PSD Vrancea, Marian Oprișan, cum că forțele de ordine au acționat legal și firesc pe 13 iunie 1990 iar cei bătuți și omorâți au fost ”victime colaterale”, Corneliu Puiu a declarat: ”inculpatul Marian Oprișan era un trepăduș la acea vreme în politica vrânceană, era omul securității și omul de casă al lui Nicolae Giurgea. Pe vremea aceea el nu făcea politică. Oprișan nu are ce să ne spună ce s-a întâmplat atunci”.

Participant activ la manifestările din Piața Universității din 1990, inclusiv prin greva foamei, Corneliu Puiu susține că fostul președinte Ion Iliescu și puterea care s-a instalat în România în decembrie 1989 poartă povara multor vieți pierdute sau distruse. Acesta spune că numai la Străulești au fost îngropate la grămadă, necreștinește, peste 60 de victime ale mineriadei din iunie 1990, pentru a li se pierde urmele.

 


ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu