Miting de protest, astăzi, în Piața Victoriei din Capitală, la adresa subfinanțării asistenței medicale primare. Coaliția ”Solidari pentru Sănătate” organizează această acțiune de protest, în care împreună, pacienți și medici vor să arate că în România nu se mai poate asigura asistența medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical. ”În calitate de factori responsabili pentru apărarea dreptului pacienților noștri la sănătate, tragem cel mai sumbru și urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipsește cu desăvârșire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condițiile în care contribuțiile românilor au crescut an de an Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS)”, a declarat dr. Marina Pîrcălabu, președinte interimar al Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.
”Nu avem altă opțiune decât să luptăm împreună pentru salvarea accesului pacienților noștri la servicii medicale de bază și facem pe această cale un ultim apel la adresa autorităților — Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și Ministerul Sănătății — de a interveni rapid și eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al românilor”, a spus și Rodica Tănăsescu, președintele Societății Naționale de Medicina Familiei. ”Asistența medicală primară este esențială, medicii de familie reprezintă primul punct de interacțiune a pacienților cu sistemul medical. În același timp, dacă au condițiile necesare, pot asigura prevenția prin informarea corectă a pacienților. APAH-RO militează încă din 2009 pentru includerea markerilor virali în pachetul de analize gratuite prescrise de către medicii de familie pentru a simplifica diagnosticul și a preveni noile infectări”, a declarat Marinela Debu, președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România.
Conform unei analize realizate de Societatea Naţională de Medicina Familiei şi de Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie, până în anul 2030, doi din trei români riscă să rămână fără medic de familie, în condiţiile în care populaţia României îmbătrâneşte şi odată cu această tendinţă creşte incidenţa bolilor care creează poveri economice şi sociale extrem de importante: bolile cardiovasculare, boli oncologice, boli respiratorii sau boli inflamatorii. „Prin obligaţii contractuale birocratice, absurde, medicul de familie este transformat din medic în administrator al sistemului în folosul CNAS, iar pacientul devine o minge trimisă să plimbe hârtii de la un medic la altul, ceea ce afectează grav relaţia medic de familie-pacient. Protocoalele medicale sunt de fapt protocoale administrative, listele de medicamente sunt îngrădiri ale accesului populaţiei la medicamente, SIUI este un sistem informatic care trebuie completat cu adeverinţe şi hârtii. (…) Există o tendinţă negativă, de ieşire a medicilor de familie din sistem, fie din cauze naturale (pensionare) fie prin migraţia forţei de muncă şi intrarea unui număr scăzut de medici tineri care refuză această specialitate. Această tendinţă este accelerată de subfinanţarea sistemului naţional de asistenţă medicală primară şi de lipsa oricăror politici de atragere a tinerilor medici către cele 600 de localităţi din zonele rurale lipsite de medici de familie, de care depind nu doar gradul de sănătate al populaţiei, ci şi realizarea unor economii importante pentru bugetul de stat. Această tendinţă negativă va conduce la un colaps total al sistemului de medicină primară”, spun medicii de familie într-un comunicat de presă.