Consiliul local a fost convocat azi dimineață din nou în ședință extraordinară, după ce săptămâna trecută trei proiecte considerate urgente de edilul municipiului au căzut la vot. Unul dintre proiecte a vizat aprobarea parteneriatului între Municipiul Focșani, Asociația „Viitor pentru femei” Vînători și SC Nuevo SRL București, în vederea depunerii și implementării proiectului „Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru comunitățile marginalizate din Municipiul Focșani”. În vreme ce primarul spune că această asociere este vitală pentru accesarea de bani europeni pentru persoanele vulnerabile, consilierii PNL acuză edilul că nu vrea să le pună la dispoziție informații despre proiect.
„Ați convocat ședință de urgență în condițiile în care mai mulți dintre colegi ai noștri sunt în comisiile de concurs pentru directorii de școli. Nu mi se pare corect domnule primar. Dumneavoastră ați boicotat de la început concursul pentru directori. Puteați să faceți ședința și la ora 16.00 sau 17.00”, i-a transmis alesul Nicu Tănase primarului municipiului.
În replică, edilul spune că sunt proiecte urgente, care nu merită nicio amânare.
„Dacă aveați bunăvoința de a vota de joi aceste proiecte, cu amendamentele care au fost introduse, astăzi nu mai aveam această ședință. Vreau să vă aduc la cunoștință că sunt proiecte de maximă urgență, noi trebuie să încărcăm în platforma electronică toate informațiile, până azi la ora 16.00 pentru accesarea de fonduri europene. Tocmai de aceea am convenit să convocăm această ședință dimineață, să avem timp să încărcăm documentația”, a menționat primarul Cristi Misăilă.
Explicația nu i-a convins pe aleșii opoziției, care spun că au făcut demersuri încă de vineri pentru a afla mai multe despre proiectele în discuție, dar au fost refuzați.
„Am fost și vineri, am fost și azi și am cerut documentația de la acest proiect și am fost refuzat. Mi s-a spus verde în față. Când refuzi așa ceva înseamnă că ai ceva de ascuns. Vreau să văd și eu cifra de afaceri, vreau să văd datoriile către stat pe care le are firma respectivă. Sunt consilier, reprezint cetățenii din Focșani și am dreptul la transparență, să citesc acest proiect”, a menționat alesul Nicu Tănase.
În cele din urmă proiectul a fost supus la vot, fiind votat de 13 aleși, cei patru aleși PNL abținându-se. În discuție rămâne dacă aprobarea proiectului este legală, pentru că în astfel de situații, pentru a trece, un proiect are nevoie de două treimi din voturi, adică 14 voturi, raportat la numărul total al consilierilor, care este de 21.
De precizat că de la ședință a lipsit secretarul Eduard Corhană, care și-a făcut un obicei să lipsească de la ședințele cu proiecte sensibile, fiind înlocuit cu jurista Cristina Dăscălescu.
Proiectul va fi supus și controlului de legalitate al Instituției Prefectului.
Tot astăzi, alte două proiecte respinse în ședința trecută au fost votate de cei 13 consilieri PSD, ALDE, PMP și independent, în vreme ce patru aleși liberali s-au abținut.
Este vorba despre proiectele de hotărâre privind aprobarea depunerii proiectului „Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală pentru comunitățile marginalizate din municipiul Focșani” și privind aprobarea completării Anexei la Hotărârea Consiliului Local nr. 32/2015 privind aprobarea Strategiei de Dezvoltare Durabilă a municipiului Focșani 2014-2020.