Cabinetele de medicină legală și cele de ginecologie din România au eliberat numai în anul 2021 peste 1.000 de certificate care atestă virginitatea a tot atâtor fete și femei. Cea mai mică persoană care a fost supusă acestui testare 1 ani și 10 luni. Eliminarea acestui „abuz ginecologic” depinde doar de Ministerul Sănătății. În ciuda unei campanii publice consistente organizată de către Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (VIF), de un an nu se întâmplă nimic. A apărut doar o decizie a directorului Institutului Național de Medicină Legală (INML), care a eliminat acest serviciu doar la nivelul instituției. Pentru doctorii ginecologi și pentru serviciile de medicină legală din țară, a fost emisă doar o recomandare să nu mai accepte să elibereze aceste certificate de virginitate. Dar receptarea acesteia a fost sub așteptări.
Inclusiv Organizația Mondială a Sănătății a cerut ca acest document să nu mai fie eliberat. Marea Britanie a eliminat certificatul anul trecut. Totuși, mai sunt și alte țări din Europa, în afară de România, care fac astfel de testări ale virginității. Carmen Gheorghe, activistă la Asociația E-Romnja, și Andrada Cibiliu, de la Centrul FILIA, au explicat, pentru PRESShub, de ce testul de virginitate este un abuz asupra fetelor și femeilor, care lasă în urmă traume psihologice puternice, și de ce România renunță atât de greu la această practică nu doar la nivelul statului, dar și la nivel de comunitate.
”Testul de virginitate este folosit și în situația în care are loc un o infracțiuni sexuală. Totuși, Organizația Mondială a Sănătății consideră că nici măcar în aceste instanțe în care vorbim despre un abuz sexual, testul de virginitate nu ar trebui realizat, pentru că, de fapt, este irelevant din punct de vedere medical, procedura în sine fiind traumatizantă și chiar re-traumatizând victima, care trebuie să treacă prin asta după ce a trecut deja printr-un abuz sexual”, a menționat reprezentanta Centrului Filia. „De-a lungul activității mele ca romă, ca feministă, ca persoană care am lucrat mulți ani în comunități pentru dobândirea drepturilor fetelor și femeilor rome, am observat această tendință de a controla ce se întâmplă cu corpurile fetelor, această grijă pentru ca puritatea despre care vorbeam să fie în continuare respectată. Toată lumea spune: se întâmplă doar într-o anumită categorie, se întâmplă doar în anumite culturi, cum ar fi cea musulmană, ceea ce nu este din păcate adevărat”, a menționat Carmen Gheorghe, pentru PressHUB. ”Organizația Mondială a Sănătății nu a venit ieri cu recomandări privind eliminarea testelor din virginitate din legislație, ci prima dată în urmă cu mai mult de 10 ani. Practic, există presiune din toate părțile și asupra Ministerului Sănătății și asupra celorlalți actori care sunt relevanți în această poveste. Și eu mă întreb destul de des ce trebuie să mai facem și nu am făcut deja să atragem atenția asupra faptului că este un abuz îngrozitor și o formă de violență împotriva femeilor și trebuie să înceteze”, a menționat Andrada Cibiliu.
Ordinul Ministerului Sănătății nu vine deși, potrivit celor două activiste, la nivelul instituțional există un consens că teste de virginitate nu ar trebui să mai existe în legislație. În plus, medicii pot refuza această procedură, tocmai pentru că este la cerere.
Pe larg despre acest subiect puteți citi în materialul publicat (inclusiv video) de PressHUB.