Organizația Internațională a Viilor și Vinurilor a anunțat, recent, că plantațiile de viță de vie vor rezista, cel puțin pe termen scurt și mediu, încălzirii globale. Specialiștii europeni susțin că viticultorii și-au luat, deja, măsuri de precauție în lupta cu schimbările climatice. În unele regiuni ale globului, fermierii recoltează mai devreme viile și cultivă unele soiuri de struguri mai rezistente la capriciile vremii.
De asemenea, producătorii de vin au trecut la noi procese de vinificație pentru a face față schimbărilor climatice, decizii care au dat rezultate și care plasează viitorul industriei vinurilor în afara grijilor imediate legate de modificările de climă.
La rândul lor, specialiștii români se declară optimiști. România are o climă temperat continentală și un sol propice pentru cultura viței de vie. Cele mai mari probleme pentru viticultură (dar și pentru agricultură, în general) le creează tot oamenii, prin poluare și folosirea excesivă a chimicalelor.
”Cultura viței de vie este una rezistentă și are o capacitate de adaptare superioară multor plante. Nu a dispărut din țările tropicale și mediteraneene din cauza căldurii excesive, de la noi nici atât. Oamenii sunt vinovați pentru că au dezvoltat industrii poluatoare, precum cea auto sau chimică. Oricum, cultura viței de vie va dăinui mult timp de acum înainte, indiferent de încălzirea globală”, ne-a declarat dr.ing. Toader Manole, președintele Federației Viticultorilor din Vrancea. Printre soiurile de vin cele mai rezistente la secetă se numără cele cu boabele mici, precum Riesling, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir sau Muscat Ottonel.