vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăSocietateVin banii pentru plantele de nutreț

Vin banii pentru plantele de nutreț

Săptămâna viitoare ar putea începe acordarea sprijinului cuplat pentru lucernă. Ministerul Agriculturii are la dispoziție banii pe care îi va livra cultivatorilor de lucernă prin intermediul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Pentru anul de cerere 2015, fermierii așteaptă o subvenție de circa 55 de euro la hectarul cultivat cu lucernă. Ministerul Agriculturii a inclus într-un proiect de Ordonanță de Urgență suma de 18.936.500 de euro pentru fermierii care au cultivat în anul 2015 lucernă și alte culturi agricole în pericol de abandon. Cum pentru anul trecut, această schemă a fost evaluată pentru o suprafață totală cultivată de 344.300 de hectare, prin împărțire rezultă că, dacă nu se depășește estimarea, APIA va putea plăti fermierilor cel puțin cei 55 de euro/ha. Numărul hectarelor care ar intra la plată ar putea fi însă mai mic întrucât nu toți cultivatorii au bifat căsuța specială din cererea unică sau alții nu au știut că lucerna trebuie trecută ca și cultură separat și nu ca plantă de nutreț, așa cum figura ea la APIA până în 2015. Astfel, dacă suprafața din evidența APIA va fi sub cele circa 344.000 de hectare, agricultorii pot spera la o subvenție mărită. Ultima zi de plată pentru această subvenție este 30 iunie. Fermierii vrânceni au însămânțat anul trecut circa 20.000 de hectare cu plante de nutreț.
Schema de sprijin cuplat pentru cultura de lucernă se achită doar acelor fermieri care au solicitat această plată în cererea unică, dar și care au făcut dovada că au realizat o producţie minimă de 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân sau au comercializat cel puţin producţia minimă pe baza contractului încheiat cu exploataţii de creştere a animalelor înscrise în RNE şi a facturii fiscale de vânzare sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice. Sunt eligibili și fermierii care au consumat cu animalele pe care le deţin, înscrise în RNE, şi/sau au stocat în vederea consumului cu acestea cel puţin producţia minimă precizată mai sus obţinută în fermă. Verificarea eligibilităţii se face pe baza consumurilor de furaje normate pe specii de animale şi a dublului numărului mediu de animale din fermă pe perioada anului de cerere.
Dacă pentru anul de cerere 2015 nu au fost condiții privind sămânța de lucernă, din 2016 fermierii trebuie să facă dovada că folosesc material certificat și care în procent de cel puțin 5% este de proveniență autohtonă.

ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -

- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu