Ștefania și Ionuț Grama, doi frați din comuna Gologanu, au crezut în ei înșiși și au pus bazele unei mici afaceri, în București. Au muncit din greu, iar acum se văd roadele. Ștefania, 24 de ani, și Ionuț, 29 de ani, au plecat din Gologanu și au făcut, deja, primul milion de euro prin munca lor. Au deschis doua băcanii în pandemie, din nimic, dar au avut un vis şi dorinţa de a le aduce românilor gustul autentic de acasă. Au pornit la drum vânzând, din uşă-n uşă, uleiul produs în curtea părinţilor. Totul a început în urmă cu 5 ani, când Ștefania a plecat din satul natal la facultate, în București. A luat cu ea, de la părinți, câteva sticle cu ulei vărsat și câteva borcane cu miere de albine. ”Noi ce-am făcut aici, am făcut pe banii noștri. Părinții nu ne-au dat nici bani, nici mașini, nici apartamente, ne-au dat altceva, ceva ce nu poate fi cumpărat. Ne-au învățat despre cum să muncim, cum să apreciem banul și ce trebuie să facem cu el. (…) Cu geanta de laptop și două sticle mă plimbam prin București dacă vor oamenii uleiul meu și eram foarte emotivă, mă plimbam cu metroul, mă durea și mâna de la geanta mea și așa a început. M-am dus pe la Obor să vând uleiul, am ajuns la un magazin, i-am pus produsele și m-a întrebat de oferta de preț, i-am zis că nu am la mine, dar nici nu știam ce e aia ofertă de preț.”, le-a povestit Ștefania reporterilor de la ProTv.
Frații Grama au deschis prima băcănie lângă Gara de Nord, într-un spațiu care arăta groaznic și pe care l-au curățat și amenajat muncind zi și noapte. ”Băcănia a fost făcută în mare parte de noi: rafturile, gresia. Lavabilă, vopsea, fiecare blat de aici e vopsit de unul dintre noi. N-aveam bugete pentru deschidere, nu eram pregătiți pentru așa ceva, din banii pe care îi aveam trebuia să fim super eficienți. Bunica soției mele, când am început să amenajăm, luați de la mine 5.000 de lei dacă nu ați făcut nunta, ăsta e darul de nuntă. Și unde-s ăia 5.000 de lei? Tot aici. (…) Primul indicator este autenticitatea gustului produsului. Pentru noi este gustul normal fiind crescuți la țară, departe de zona industrială, este gustul de acasă. Avem grijă de etichetă, să nu conțină drăcovenii, E-uri, ne ajută și pregătirea pe care o avem în spate.”, povestește Ionuț.
Anul acesta, în luna mai, frații Grama au deschis al doilea magazin Gramador, în Sectorul 3. Ștefania și Ionuț sunt ingineri în industria alimentară și au absolvit facultatea șefi de promoție. Povestea lor de succes o puteți vedea la ProTv, la România, te iubesc!