vineri, noiembrie 22, 2024
AcasăPoliticaViziuni diferite în arcul guvernamental în privința proiectelor ce vor fi finanțate...

Viziuni diferite în arcul guvernamental în privința proiectelor ce vor fi finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență

Partidele din arcul guvernamental au viziuni diferite în ceea ce privește proiectele de investiții ce vor fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență. PNL susține introducerea marilor proiecte de investiții și dezvoltare în acest plan al Uniunii Europene, unele dintre acestea fiind în strânsă legătură cu județul Vrancea: Autostrada A7 ”Unirea Principatelor”, Canalul ”Siret-Bărăgan”, extinderea rețelei de gaze naturale în mediul rural, construirea unui spital județean modern. Despre aceste obiective a vorbit inclusiv premierul Florin Cîțu, la o întâlnire la Focșani cu parlamentari, primari, reprezentanți ai administrației publice și ai mediului de afaceri. ”Planul acesta te ajută să faci reformă și să finanțezi reforma. Facem reformă, dar această reformă trebuie să se vadă în investiții. Veți vedea că resursele alocate prin acest PNRR se concentrează pe proiecte de investiții. România a rămas în urmă la investiții în infrastructură, transport feroviar, infrastructură rurală. Cred că cel mai important lucru și sigur va rămâne emblema acestui Guvern – dorim să construim spitale noi. Nimeni nu a făcut acest lucru în 30 de ani. E momentul să facem acest lucru și veți vedea că în acest PNRR sunt alocate sume considerabile pentru construcția de spitale. Știu că și dumneavoastră aveți un spital județean, trebuie inclus acest spital în PNRR și sunt în România spitale care pot fi finalizate până în 2026. Asta e singura condiție pe care trebuie să o îndeplinim: ca spitalele care se vor face să fie finalizate până în anul 2026. Îi rog pe toți ceilalți care au proiecte de spitale noi, în comunitățile lor, dacă pot fi finalizate până în 2026 trebuie să le includem în acest plan de reconstrucție și reziliență. (…) În acest moment, sunt incluse sume considerabile pentru conectarea gospodăriilor la rețeaua de gaze. Deci sunt acolo, în această variantă a PNRR există conectarea la gaze. Nu uităm de ele, le-am pus acolo.”, a spus șeful Guvernului, la Focșani, pe data de 6 martie.

Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Corina Atanasiu, președinte al USR Focșani, a avut declarații nuanțate și nu atât de ”optimiste” cu privire la proiectele de investiții ce ar putea fi finanțate prin PNRR. Secretarul de stat a amintit de proiecte de educație, digitalizare și mediu, dar mai puțin de investiții în infrastructura mare. ”Acești bani nu înseamnă, străzi, nu înseamnă autostrăzi, nu înseamnă ziduri, înseamnă reforme. Știu că unii parteneri de coaliție au ieșit pe sticlă cu tot felul de mesaje cum că aduc autostrăzi și alte minuni prin PNRR către Vrancea și către Focșani. Sunt miște mesaje hazardate, nu sunt foarte apropiate de realitate. În momentul de față, cel puțin pe PNRR, ministrul Cristian Ghinea și întreg ministerul suntem în discuții cu Comisia Europeană să vedem dacă ne acceptă să băgăm autostrăzi și alte investiții de genul acesta, care țin de drumuri și poduri în PNRR. Deocamdată este doar o discuție, nu este nimic aprobat. (…) PNRR-ul înseamnă în primul rând reforme, nu metri pătrați sau kilometri pătrați de asfalt sau construcții. Dacă aceste construcții nu sunt atașate unei reforme, unei reforme sistemice consistente, aceste construcții nu vor fi aprobate de Comisia Europeană. Sunt colegi din coaliție care vin și lansează astfel de idei, crește nivelul așteptărilor populației și nu este ok pentru că la sfârșitul zilei s-ar putea să nu putem să finanțăm astfel de proiecte prin PNRR pentru că ele nu reprezintă o reformă. Nu cred că Comisia Europeană o să facă o atât de mare excepție în cazul României, pe care n-a făcut-o la celelalte state membre. Dacă reușim să obținem o astfel de înțelegere cu Comisia Europeană suntem foarte norocoși, dar eu sunt destul de sceptică în ceea ce privește finanțarea unor astfel de proiecte de autostrăzi și străzi prin PNRR.”, a explicat secretarul de stat de la Proiecte Europene. Și în privința construcției noului spital județean din Vrancea ar exista rezerve. ”Dacă are toate procedurile, toate studiile, toată hârțogăraia din spate, totul făcut, spitalul județean poate fi decontat prin PNRR. Astea sunt atașate la o reformă a sistemului medical.”, a precizat Corina Atanasiu. Mecanismul European de Redresare și Reziliență pune la dispoziția României o sumă totală de circa 30 de miliarde de euro. Banii trebuie cheltuiți până în 2026, altfel investițiile respective vor fi decontate din alte surse (buget național, bugete locale, credite bancare).


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu