Ministerul Justiţiei a semnat contractul cu operatorul ce va emite voucherele pentru victimele infracţiunilor (mai ales cele cu violență). Sumele necesare vor fi confiscate de la infractori, urmând a fi utilizate pentru plata acestor vouchere. Valoarea unui astfel de sprijin financiar poate ajunge la suma maximă de 16.500 de lei. Victimele infracțiunilor vor putea folosi aceste vouchere pentru acoperirea cheltuielilor imediate de cazare, de transport, hrană, îmbrăcăminte, asistenţă medicală etc. „A fost semnat contractul cu operatorul care va emite voucherele pentru sprijinul victimelor infracţiunilor. A fost semnat acest contract, mecanismul este operaţional, presupune pentru victimele infracţiunilor bani care să acopere cheltuieli imediate de cazare, de transport, de hrană, de îmbrăcăminte, de asistenţă medicală, medicamente şi aşa mai departe. Repet, mecanismul, de ieri (n.r. – de joi) este operaţional, se poate trece efectiv la treabă. Asta înseamnă că aştept din partea victimelor infracţiunilor primele solicitări pentru a putea să le acoperim cheltuielile imediate ca urmare a solicitărilor aprobate de către instanţe. E un ajutor imediat şi eficient pentru cei care sunt în nevoie imediată, şi aici mă refer cu predilecţie la victimele violenţei, victimele traficului de persoane, victimele abuzurilor sexuale. Aceste persoane au încă de astăzi la îndemână o sumă de până la cinci salarii minime brute, însumează 16.500 de lei. (…) Acesta este mecanismul. Confiscăm nişte sume de la infractori, am operaţionalizat această procedură, iar Ministerul Justiţiei, prin semnarea contractului, de mâine poate comunica aceste vouchere care însumează maxim 16.500 de lei către victimele acestor infracţiuni care obţin aprobarea instanţelor”, a declarat, la Focșani, ministra Justiției, Alina Gorghiu.
Pentru a beneficia de aceste vouchere, victimele infracţiunilor trebuie să depună o solicitare la tribunalul în raza căruia domiciliază, care va fi analizată cu celeritate de o comisie formată de doi judecători. În maximum 72 de ore, victima poate intra în posesia voucherului. „Victima depune plângere la poliţie. Depune la tribunalul de unde are domiciliul o cerere prin care cere avans din această compensaţie financiară, sub formă de voucher, pentru a putea să acopere nevoile urgente şi un estimat al cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente. În procedură de urgenţă, această cerere se soluţionează de o comisie din cadrul tribunalului, formată din doi judecători. Dacă este întemeiată cererea, se admite şi se stabileşte cuantumul voucherului, pe baza solicitărilor pe care victima le-a făcut. Hotărârea se comunică urgent victimei şi victima, cu această hotărâre definitivă, se prezintă la oricare din entităţile publice sau private din listă şi primeşte voucherul în maxim 72 de ore”, a explicat Alina Gorghiu.
Pe 2024, fiind primul an în care se aplică, Ministerul Justiției a prevăzut un buget pentru 300 de astfel de vouchere. Numărul acestora poate fi suplimentat, în funcţie de solicitări.