În urma activităților specifice derulate de medicii veterinari oficiali ai DSVSA Vrancea, pe raza județului, au fost stinse toate focarele de pestă porcină africanǎ din gospodǎriile populației. Pentru a preveni apariţia pestei porcine africane, crescătorii de suine din gospodăriile populaţiei trebuie să țină cont de următoarele:
- Nu cumpărați și nu vindeți animale neidentificate, fără documente de mișcare, fără certificat sanitar-veterinar pentru porcine/cabaline, respectiv pentru animalele destinate abatorizării, eliberat de medicul veterinar;
- Nu scoateți/introduceţi scroafele/vierii din/în exploataţie în vederea efectuării montei;
- Solicitați medicului veterinar identificarea/microciparea animalelor din gospodărie;
- Anunțați orice caz suspect (animal mort sau cu semne clinice) medicului veterinar;
- Folosiţi echipamentul de protecţie (salopetă, cizme de cauciuc) numai în adăpostul animalelor/porcilor;
- Utilizați dezinfectanți pentru încălţămintea folosită, la intrarea şi ieşirea din adăpostul animalelor/porcilor; în acest sens se vor amenaja dezinfectoare pietonale la intrarea în adăpost;
- Nu hrăniți porcii cu resturi alimentare de la bucătărie (lături-resturi de la carne și produse din carne de porc/mistreț, în special nepreparate termic);
- Evitați intrarea în adăpostul porcilor, timp de 48 ore, în cazul în care participați la activități de vânătoare;
- Evitați contactul direct sau indirect cu mistreții/mediul silvatic;
- Evitați accesul persoanelor străine, nejustificat, în adăpostul animalelor;
- Folosiţi în hrana porcilor nutrețurile vegetale numai după minim 30 de zile de la recoltarea acestora;
- Folosiţi paiele, ca așternut, după minim 90 de zile de zile de la recoltarea acestora;
- Curățați și dezinfectați orice echipament pe care îl folosiți. (DSVSA Vrancea)