Judeţul Vrancea nu dispune de niciun echipament medical cu tehnologie avansată, potrivit Guvernului României. Pentru a putea face investigaţii cu echipamente de ultimă generaţie, un vrâncean e nevoit să se deplaseze până la spitalele de stat din Bacău, Brăila, Galaţi sau Braşov, cele mai apropiate judeţe dotate cu un minim de aparatură avansată. În cazul în care aveţi nevoie de o tomografie computerizată, cele mai apropiate centre dotate sunt la Buzău, Bacău, Brăila sau Galaţi.
Aparatura Gamma, la Galaţi
Pentru o tomografie cu emisie de pozitroni (metodă care permite medicului să examineze complet şi dintr-o dată corpul pacientului, prin producerea unor imagini ale fiziologiei, deci funcţionării organismului, imagini imposibil de obţinut cu alte metode), este necesară deplasarea pănă în Ilfov. Judeţul cel mai apropiat, care deţine aparatură Gamma şi pentru rezonanţă magnetică, este Galaţi. Aparatele pentru angiografie digitală (informaţii de detaliu despre aspectul şi funcţionalitatea unui vas sanguin şi ale ramificaţiilor lui) se află, la cea mai mică distanţă, la Braşov.
Mamografiile, la Bacău, Galaţi sau Braşov
Cele pentru mărunțirea şi zdrobirea pietrelor la rinichi şi cele pentru terapii cu radiaţii se găsesc la Bacău sau la Braşov. Mamografii se pot face la Bacău, Galaţi sau Braşov. Judeţul Mureş şi municipiul Bucureşti sunt singurele, din ţară, dotate complet cu aparatură de ultimă generaţie. În judeţul Iaşi lipseşte doar aparatul pentru tomografie cu emisie de pozitroni. În aceeaşi situaţie deficitară, ca și Vrancea, se află şi judeţele: Bistriţa Năsăud, Brăila, Dolj, Maramureş, Prahova, Satul-Mare, Suceava. Tomografia computerizată, în Vrancea, este externalizată ca serviciu, fiind asigurată de o firmă. Deci, practic, unităţile sanitare din Vrancea nu deţin în regim propriu o asemenea tehnologie.
Mai multe despre deficiențele sistemului sanitar din Vrancea puteți găsi aici.
Iulia Cristina Dascălu