Vineri, 10 decembrie 2021, ora 11:00 va avea loc în cadrul Centrului de Terapii de Recuperare a Copiilor cu Tulburări de Dezvoltare Focșani, Strada Cuza Vodă nr. 56 un nou workshop cu tematica „Dezvoltarea socio-afectivă la copii prin intercunoașterea traditiilor și obiceiurilor de iarnă”. Acest workshop face parte din programul lunar „Școală părintilor” și este susținut de către Culina Grigoruța, educator.
„Nimic nu-i mai frumos, mai nobil, decât meseria de educator, de grădinar de suflete umane, de călăuză a celor mai curate și mai pline de energie mlădițe.” (D. Almas). Să-i învătăm pe copii să prețuiască și să respecte obiceiurile și tradițiile în care s-au născut, să-i învățăm să iubească meleagurile natale, portul românesc și pe români. Să le sădim în suflet aceste elemente definitorii ale identității neamului românesc fără de care nu am mai putea ști de unde venim și cine suntem de fapt noi românii pe acest pământ. Să-i ajutam pe copii să înțeleagă imensitatea tezaurului nostru folcloric, în care arta populară româneasca este o minunată oglindă în care se reflectă cu cea mai mare intensitate frumusețea României, istoria și mai ales sufletul neamului.
În calitate de educatori suntem obligați să facem din creația noastră populară o carte de vizită cu care sa batem la porțile cunoașterii și cu care vom fi primiți și apreciați fără îndoială oriunde în lume. În furtunile veacului obiceiurile si traditiile strămoșești au rămas neclintite, păstrând valori autentice ale culturii populare tradiționale. Copiii se lasă îndrumați și pot fi modelați în așa fel încât pe fondul lor afectiv să se așeze elementele cunoașterii artistice care vor imprima gândirii lor anumite nuanțe, ce vor îmbogăți substanța viitoarei activități individuale și sociale. Începând cu obiceiurile prilejuite de fiecare eveniment important din viata poporului, continuând cu frumoasele costume pe care le îmbracă în aceste împrejurări și terminând cu cântecele, dansurile si strigăturile nelipsite de la aceste datini, izvorul lor este nesecat pentru cel ce vrea să le cunoască și să le adune în mănunchi pentru a le dărui din nou. Pentru detalii suplimentare vă puteți adresa Centrului de Terapii de Recuperare a Copiilor cu Tulburări de Dezvoltare Focșani. (DGASPC Vrancea)