luni, septembrie 16, 2024
AcasăOpiniiZbucium post și pre electoral în PNL Vrancea

Zbucium post și pre electoral în PNL Vrancea

Se apropie finalul verii unui an electoral încărcat. Și nu a fost deloc o vară liniștită în PNL Vrancea. La fel ca în alte perioade din istoria post-decembristă, peneliștii vrânceni au avut (au încă) câte ceva de împărțit între ei. Nu prea multe și niciodată îndeajuns. Pierderea alegerilor la Consiliul Județean Vrancea, în 9 iunie, a fost declanșatorul zbaterilor interne.
Așa cum s-a văzut, PNL Vrancea a obținut un număr important de voturi (atât pentru alegerea președintelui CJ, prin Dragoș Ciobotaru, cât și pentru partid) pe 9 iunie. Totuși, PNL Vrancea a pierdut funcția de președinte și majoritatea în CJ Vrancea. Dezamăgirea a scos la iveală tensiuni interne latente, precum și o serie de interese/ dorințe aflate în ”adormire”. Eșecul din 9 iunie le-a schimbat planurile personale multora din PNL Vrancea. Iar unii au început să se ”reorienteze”, politic vorbind. Nu se pune problema, deocamdată, de a pleca din PNL, ci de a se implica într-o serie de jocuri interne care le-ar rezolva o parte din interese.
Prieteniile (și susținerile) dinainte de 9 iunie s-au dovedit, în unele cazuri, doar prietenii din interes. După 9 iunie, s-au remarcat o serie de repoziționări din partea unor peneliști. Unii nu mai trag la aceeași căruță, alții sunt chiar în două sau trei bărci. Speră să rămână în cea care nu se va răsturna până la sfârșitul anului. Clădirea din Modrogan-București (sediul central al PNL) a fost asaltată de peneliștii vrânceni în această vară, care nu s-au mai dus împreună, ca la sfârșitul lunii februarie, ci în grupuri. Fiecare grup cu propria dorință și cu degetul arătat spre ceilalți.
Dar ce-i mână pe liberalii vrânceni în această zbatere internă după alegerile locale? Răspunsul general e simplu: locurile eligibile pe listele pentru alegerile parlamentare, din 1 decembrie a.c. Iar primul loc pe lista pentru Camera Deputaților, eligibil sută la sută, este principalul măr al discordiei. De asemenea, se speră ca și primul loc pe lista pentru Senat să fie eligibil. La fel, se trag speranțe ca, în funcție de rezultatele naționale, de rest de voturi și de context, și al doilea candidat pe lista pentru deputați să prindă fotoliul mult râvnit. În mod oficial, doar președintele PNL Vrancea, Dragoș Ciobotaru, și-a anunțat intenția de a candida. Un președinte de filială de partid trebuie să aibă o funcție politică importantă, altfel pierde conducerea filialei respective. În logica politică, Dragoș Ciobotaru ar fi îndreptățit să ocupe poziția sigură de deputat. Neoficial, se vorbește și de alți peneliști vrânceni care vizează candidatura la parlamentare.Tot într-o logică politică, actuala senatoare Raluca Ioan și-ar putea dori un nou mandat. Nici candidatul PNL la Primăria Focșani, Valentin Resmeriță, nu vrea să se lase. Se pare că Valentin Resmeriță ar viza tot prima poziție pe lista pentru Camera Deputaților. Și își face lobby puternic în interiorul filialei PNL Vrancea și la nivelul conducerii naționale a partidului. Resmeriță își încearcă norocul și testează posibile susțineri interne și alți membri ai PNL Vrancea. De asemenea, în grupurile interne de discuții, în diverse întâlniri, se vorbește și de alte nume de posibili candidați la parlamentarele din acest an: subprefectul Gheorghiță Berbece, președintele TNL Vrancea Claudiu Matei, fostul secretar general al TNL Ciprian Epure, administratorul public al județului Adrian Crețu, consilierul local Liviu Macovei, vicepreședintele Institutului Național de Administrație Liviu Bostan, precum și unii primari. Fiecare dintre acești posibili candidați beneficiază de susținerea unor colegi de partid, cel puțin la nivel declarativ. Se trag sfori, se fac și se desfac mici alianțe /înțelegeri personale, se caută sprijin la București ș.a.m.d.
Zbaterile interne pentru ocuparea primelor poziții pe listele pentru Senat și Camera Deputaților s-ar putea întoarce, însă, împotriva peneliștilor vrânceni. Lipsa unității interne, dezbinarea și mișcările pro sau contra pot determina conducerea națională a PNL să ia o decizie dură: pentru a-i ”liniști”, Bucureștiul ar putea impune un om din curtea proprie în poziția eligibilă sută la sută – locul 1 la deputați – la Vrancea. Acesta ar putea fi Mihai Barbu, șeful Metrorex, prezent la multe ședințe ale PNL Vrancea în ultimii ani. Restul nu va mai conta pentru șefii naționali ai PNL. Cum s-a văzut de peste 3 decenii, Vrancea nu este un județ important din punct de vedere electoral nici pentru PSD nici pentru PNL. Câteva mii de voturi în plus sau în minus, obținute / pierdute în Vrancea, nu reprezintă mare lucru în ”coșul” electoral național al celor două mari partide. Așa că, dacă se ”supără” unii peneliști vrânceni din cauza listelor electorale impuse de la centru și nu mai ”trag” în campania pentru alegerile parlamentare, acest lucru nu-i va afecta în niciun fel pe șefii de la București. Acolo jocurile se fac la alt nivel.

ARTICOLE SIMILARE
- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu