duminică, noiembrie 24, 2024
AcasăSocietateZi de mare sărbătoare pentru creștini: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria...

Zi de mare sărbătoare pentru creștini: Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare

Adormirea Maicii Domnului este prăznuită pe 15 august. Despre această sărbătoare nu găsim informații în Sfintele Evanghelii, ci numai în Tradiția Bisericii. Potrivit acestei Tradiții, Maica Domnului a fost înștiințată printr-un înger de mutarea ei din aceasta viață: „Acestea zice Fiul tău: Vremea este a muta pe maica Mea la Mine. Nu te teme de aceasta, ci primește cuvântul cu bucurie, de vreme ce vii la viața cea nemuritoare“. După ce Fecioara Maria și-a cerut iertăciune de la toți, și-a dat duhul. Domnul Însuși S-a coborât din ceruri pentru a primi în mâinile Sale sufletul ei cel sfânt. Atunci s-au petrecut multe minuni: ochii orbilor și auzul surzilor s-au deschis, ologii și bolnavii s-au vindecat. Trupul a stat trei zile în mormânt, după care a fost ridicat în chip tainic spre lăcașurile cerești. Tradiția mărturisește că Toma sosește la Ierusalim în a treia zi după înmormântarea Maicii Domnului. Dorind să cinstească trupul ei, Apostolii au deschis mormântul. Dar minune! Mormântul era gol. Trupul Fecioarei Maria a fost ridicat la ceruri de Fiul ei. (sursa: crestinortodox.ro)

Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Sfintei Fecioare Maria, dar mărturii despre existența ei nu avem decât începând din secolul al V-lea, când cultul Maicii Domnului începe să se dezvolte foarte mult, mai ales după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu, cultul ei cunoscând de atunci o foarte mare dezvoltare. La Ierusalim, în apropierea Grădinii Ghetsimani, s-au păstrat mormântul Maicii Domnului și biserica zidită pe acest mormânt. În spatele mormântului Maicii Domnului din această biserică este pusă la închinare pentru pelerini icoana Maicii Domnului făcătoare de minuni,. Se pare că generalizarea Praznicului Adormirii Maicii Domnului în Răsărit se datorează împăratului bizantin Mauriciu (528-603), care a rezidit Biserica Maicii Domnului din Ghetsimani şi care a fixat definitiv şi data sărbătoririi ei la 15 august. În Apus, sărbătoarea a fost generalizată puțin mai târziu de către Papa Teodor I (642-649), care era originar din Ierusalim şi care a impus data de 15 august ca dată a praznicului Adormirii Maicii Preacurate.

De astăzi se redeschide sezonul nunților, după două săptămâni de post, perioadă ce va dura până la începutul Postului Nașterii Domnului. Părerile sunt împărțite în ceea ce privește sărbătorirea zilei de 15 august de către cei care poartă numele de Maria și derivate ale acestuia. În special în rândul creștinilor ortodocși din mediul rural, ziua de Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mare) nu este o zi de petrecere. Sărbătorirea onomasticii este rezervată datei de 8 septembrie – Nașterea Maicii Domnului (Sfânta Maria Mică). Potrivit datelor oficiale, peste 2,6 milioane de români poartă numele Maria sau derivate. Domină femeile – aproape două milioane de persoane. Cele mai multe sunt: Maria – 1.478.479, Mariana – 267.639, Mărioara – 53.382, Marinela – 51.145, Mioara – 29.878, Marina – 29.489, Marilena – 24.715, Maricica – 21.901, Mara – 16.976. În rândul bărbaților, dintre cei circa 660.00, cei mai mulți sunt Marian – 318.307, Marius – 260.659, Marin – 77.806.


ARTICOLE SIMILARE

- Advertisment -
- Advertisment -

Cele mai citite

- Advertisment -

Cele mai citite

Abonare Vrancea24.ro OK Mai Tarziu