Din martie 2020, populaţia lumii este de 7,8 miliarde, dintre care peste 1 miliard sunt acei cetăţeni activi, voluntari implicaţi în activităţi umanitare şi de interes public. Pentru ca lumea noastră să devină mai bună şi mai dreaptă, voluntarii sunt acei cetăţeni activi ai societăţii care fac absolut tot ce le stă în putinţă, cu dedicaţie şi benevol, pentru a găsi un drum echilibrat între bine şi rău, între frumos şi urât, lumină şi întuneric. Voluntariatul sau cetăţenia activă întrupează un sens, o direcţie a realităţii. Voluntarii sunt aceia care au capacitatea de a aduna binele, frumuseţea şi lumina din sufletul lor şi al altora, la un loc, şi de-a le împărţi celor aflaţi în nevoie, demonstrând mereu implicarea lor, trup şi suflet.
2020 a fost un an ce nu poate fi comparat cu niciun altul. Pandemia COVID-19 a afectat fiecare aspect al vieții oamenilor și a pus o presiune colosală pe sănătatea fizică și mintală a acestora, pe sistemele de sănătate, economia, mijloacele de trai și rețelele sociale din întreaga lume. În acest context, sute de mii de voluntari s-au alăturat Societăților Naționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, oferind sprijin vital comunităților lor locale. Încă de la debutul pandemiei, voluntarii Crucii Roșii Române, au fost permanent în acțiune, asumându-și riscul îmbolnăvirii, pentru a oferi asistență umanitară și servicii socio-medicale celor aflați în nevoie: distribuirea de alimente esențiale și produse de igienă; oferirea de sprijin psihosocial persoanelor vulnerabile și în carantină; monitorizarea telefonică a persoanelor izolate; distribuirea echipamentelor medicale și de protecție unităților medicale. Totodată, pentru a ajuta comunitățile să se pregătească, voluntarii au diseminat informații esențiale pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului. În condiții neprielnice, ei au depășit bariere și cu responsabilitate și dăruire, au dus la îndeplinire misiunea organizației.
Voluntarii noștri sunt profesori, asistenți medicali, studenți, economiști, artiști, părinți, tineri și bătrâni. Toți își găsesc timp pentru a face voluntariat alături de slujbele lor zilnice sau de alte responsabilități. O mare parte din activitatea voluntarilor este vizibilă, dar multă muncă de ajutorare se desfășoară și în culise – de la a fi o voce prietenoasă la capătul unei linii telefonice pentru persoanele vulnerabile și izolate, până la a ajuta la gestionarea contractelor de donații, – fiecare acțiune individuală de solidaritate, fiecare gest de sprijin comunitar contează. Fiind cea mai extinsă rețea umanitară din lume, știm că această acțiune locală colectivă are un impact global masiv.
De Ziua Internațională a Voluntarilor, ca în fiecare zi de altfel, suntem mândri de voluntarii Crucii Roșii Române, voluntari care salvează vieți și luptă pentru umanitate. Le mulțumim tuturor. Fiecare voluntar de Cruce Roșie, merită aplauzele noastre și vă încurajăm pe toți, în data de 5 decembrie, să aplaudați împreună cu noi eforturile lor. Crucea Roșie Vrancea a marcat în avans Ziua Voluntariatului, la sediul unității din Focșani.
Iată, mai jos, mesajul Majestății Sale Margareta, președintele Crucii Roșii Române:
”În ultimul an, COVID-19 a afectat viaţa şi sănătatea oamenilor de pe întreaga planetă. Voluntarii Crucii Roşii Române, în ciuda nesiguranţei şi greutăţilor, au fost generoşi, solidari şi au oferit asistenţă umanitară tuturor celor aflaţi în nevoie au distribuit alimente esenţiale şi produse de igienă, au monitorizat telefonic persoanele care s-au aflat în izolare, au distribuit echipamente medicale şi de protecţie, au furnizat informaţii despre sănătate corecte şi demne de încredere şi au oferit consiliere psihologică.
Astăzi, de Ziua Internaţională a Voluntarilor, îi sărbătorim pe toţi cei care prin bunătate, sensibilitate şi implicare sunt un sprijin preţios pentru semenii lor aflaţi în dificultate. Le mulţumesc voluntarilor Crucii Roşii Române pentru devotamentul şi curajul lor, le doresc să-şi păstreze entuziasmul şi să nu uite că prin exemplul personal ne inspiră pe toţi şi ne aduc aminte că puterea umanităţii stă în fiecare dintre noi. La mulţi ani!” (Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei române, preşedintele Societăţii Naţionale de Cruce Roşie din România)