Ziua Mondială a Donatorilor de Sânge se sărbătorește în fiecare an pe 14 iunie, în semn de prețuire și mulțumire pentru donatorii voluntari de sânge din toată lumea. În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ”Anghel Saligny” al județului Vrancea a organizat astăzi o acțiune de donare de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină Vrancea. Anul acesta, celebrarea zilei s-a desfășurat sub sloganul ”Donează sânge, susține ritmul vieții pe Pământ”. Esența mesajului a putut fi transmisă cel mai bine de exemplul plutonierului adjutant Poiană Nicușor și fiul său, sergentul major Poiană Claudiu. Ambii sunt subofițeri la Stația de Pompieri Vidra, iar prin natura profesiei au de-a face zilnic cu suferințele oamenilor aflați în situații dificile. Așa au înțeles cât de importantă este orice faptă care vine în sprijinul celor năpăstuiți de soartă.
Cu toate că sunt donatori de mai mulți ani, este pentru prima dată când aceștia participă împreună la o acțiune de donare. A fost o zi emoționantă pentru amândoi. Pe chipul tatălui se putea citi mândria că fiul îi calcă pe urme cu onoare. ”Aveam 18 ani când am început să donez sânge, eram în liceu când am venit în ajutorul unui vecin care urma să treacă printr-o operație. De atunci au trecut 30 de ani, și, la fiecare apel umanitar, am răspuns prezent. L-am învățat și pe fiul meu să facă la fel, având în vedere că donarea de sânge este benefică atât pentru organismul nostru, cât și pentru salvarea vieții unei persoane aflate în nevoie. Meseria noastră, ne oferă mulțumirea de a ne apăra semenii indiferent de riscurile la care ne expunem, dar, totodată, înseamnă satisfacția că te duci să salvezi viață unui om, viața unui animal, sau bunurile cuiva. Aceeași satisfacție o trăim și când donăm sânge!” spune plutonierul adjutant Poiană Nicușor.
La fel ca și tatăl său, sergentul major Poiană Claudiu a ales să doneze sânge pentru a da o mână de ajutor semenilor: „Văzându-l pe tata că vine mereu acasă și ne povestește toate intervențiile pe care le-a avut, a trezit în mine spiritul de salvator. El a fost modelul meu în viață și mi-am dorit dintotdeauna să pot reuși să fac ceea ce face el. O contribuție importantă a avut-o și mama. Ea a fost mereu lângă mine și m-a susținut în tot ceea ce mi-am propus, chiar m-a îndrumat să urmez această carieră. A fost foarte fericită când am fost admis la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă ”Pavel Zăgănescu” Boldești. Știa că, asemeni lui tata, o să fiu un bun pompier și o salvez multe vieți. Nu întâmplător am ales să fac parte din echipajul SMURD. Prima dată când am donat sânge, a fost în școala militară. Atunci au venit niște domni din Prahova să promoveze o campanie și ne-au solicitat ajutorul. Am răspuns «Da!» din toată inima, știind că și tata este donator. În ultimul timp, am observat că sunt din ce în ce mai multe cazuri grave și tot mai mulți oameni au nevoie de sânge. De aceea, consider că trebuie să răspundem mereu la aceste apeluri umanitare. Pe tinerii de vârsta mea, și pe cei care nu au donat niciodată sânge până acum, îi îndemn să învingă frica și să se gândească, în primul rând, la faptul că vor salva o viață.‟
Prețuirea și grija față de viața semenilor, alături de curaj și devotament sunt calitățile esențiale care fac dintr-un pompier un salvator adevărat. Suntem bucuroși că astăzi, plutonierul adjutant Poiană Nicușor și sergentul major Poiană Claudiu ne-au arătat că în cazul pompierilor vrânceni aceste valori sunt perpetuate din tata în fiu. Cu această ocazie, mulțumim tuturor colegilor, care au ales ca prin exemplul personal, să demonstreze cum devenind donator te poți transforma în salvator. (ISU Vrancea)